Saklama (NLP)

1. Ölçekleme:

Bilgileri saklamanın ilk anahtarı ölçeklemedir. Yetişkin bir insanın anlık hafıza kapasitesi 5-9 bilgi parçasıdır. Eğer bilginin ölçeği aşırı düzeyde büyük olursa kafa karışır. Öte yandan, aşırı düzeyde küçük olursa sıkıcı gelir ve huzursuzluğa yol açar.

2. Pekiştirme:

Yeni bilgileri öğrendikten hemen sonra gözden geçirmek veya okumak, geçici hafızadan kalıcı hafızaya aktarma aracılığıyla bilgileri pekiştirir.

3. Bağlam:

İyi tanımlanmış bağlam içerisinde bilgilerin hatırlanması kolaylaşır.

4. Örneklerle öğrenme:

Salt tanımların yerine bu tanımlarla ilişkilendirilmiş örneklerle öğrenmek daha iyi olur.

5. İlk ve son etkisi:

Genelde bir seansta ilk ve son öğrenilen bilgiler daha kolay hatırlanır.

6. İlkeler:

Spesifik örneklerden oluşan bir liste yerine genel bir ilke veya kuralı hatırlamak daha kolaydır. İlkeler ve kurallar anlam çıkarma ve örnekler aracılığıyla öğrenilirler.

7. Sesli tekrar ve prova:

Tekrar ve prova el ele gider. Tekrarlama (işitsel) ve prova (görsel, işitsel, dokunsal) sayesinde hatırlanan bilgi miktarı artar. Örneğin teknik bilgileri saklamak için zamanın 80%’sini tekrar ve sadece 20%’sini okuyarak geçirmek gerekebilir.

8. Gözden geçirme programı:

Araştırmalara göre aşağıdaki program, hiç gözden geçirmemeye kıyasla saklama kapasitesinde 400% – 500% artış sağlamaktadır:

Hemen gözden geçirme

10 dakika sonra 5 dakika gözden geçirme

1 gün sonra 5 dakika gözden geçirme

1 hafta sonra 3 dakika gözden geçirme

1 ay sonra 3 dakika gözden geçirme

6 ay sonra 3 dakika gözden geçirme.

9. Duyulara dayalı kodlama:

Gözlem, dinleme, aktif katılım ve bilgileri nasıl ve ne zaman hatırlamanın yararlı olacağını düşünme, gelecekte kullandığını hayal etme (geleceğe uyarlama) gibi aktivitelerle mümkün olduğunca fazla sayıda duyusal kanalı harekete geçirin ve kullanın.

10. Uyku:

Uyku sırasında bilgiler bilinçdışı düzeyde gözden geçirilir ve işlemden geçirilir. Beyin bu sırada bilgileri ayıklar ve dosyalar. Kişi uykudan yoksun kaldığı zaman bilgileri saklama yeteneği büyük ölçüde azalır.

11. Somutlaştırma:

Soyut kavramlar yerine somut temsilleri olan bilgileri saklamak daha kolaydır. Bilgileri somut temsillerle ilişkilendirerek saklamak daha kolay olacaktır.

12. Von Restorff etkisi:

İnsanlar bir şekilde farklı ve benzersiz olan bilgileri daha kolay hatırlar.

13. Zeigarnik etkisi:

İnsanlar bitmiş görevlere kıyasla bitmemiş işleri hatırlama eğilimi gösterir.
Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette