
Sinir sistemimizin işleyişi (nöro) ve dil yetileri (linguistik) arasındaki sıkı bağ ile davranışları düzenleyip yönlendiren zihinsel stratejilerin, sözel kalıpların oluşumu üzerindeki rolü NLP’nin esasını oluşturmaktadır.
Freud aşağıda söyledikleriyle dil ile ilgili bazı prensipleri tanımlamıştır:
İnsanlık tarihi içinde gerek olumsuz gerekse olumlu anlamda tüm gerçekleştirilenler dilin kullanımını kapsar. İnsan olarak bizler dili iki şekilde kullanırız. İlki deneyimlerimizi temsil etmek içindir ve biz bunu düşünme, hayal etme, anlamlandırma diye adlandırırız… Dili deneyimlerimizi temsil etmek için kullanarak yarattığımız dünya modeli dünyayı algılama biçimimize dayanır. Algılarımız ise kısmen temsillerimiz veya modellerimizce belirlenir… Dilin ikinci kullanım şekli ise dünya modellerimiz hakkında birbirimizle iletişim kurmak içindir. Dilin iletişim kurmak amacıyla kullanılmasına da konuşma, tartışma, yazma, hatta şarkı deriz…
Büyük Yunan filozofu Aristo kelimeler ve zihinsel deneyim arasındaki ilişkiyi aşağıdaki gibi açıklamaya çalışmıştır:
Konuşulan kelimeler zihinsel deneyimlerimizin, yazılı kelimeler ise konuşulan kelimelerin sembolleridir. Dünya üzerindeki tüm insanlar aynı yazıyı kullanmadıkları için konuştukları dilin ses özellikleri de aynı değildir fakat tüm bunlarla sembolize edilen zihinsel deneyimlerimiz herkes için aynı şekilde resimler ve şekilleri içermekte, resimler ve şekillerle oluşmaktadır.
Sonuç olarak kelimeler deneyimlerimizi hem şekillendirip hem de yansıtırken bilinç ve bilinçdışı süreçler için de oldukça güçlü araçlar olmaktadırlar. Böylelikle kullanılan spesifik kelimelerin ötesindeki derin yapıya nüfuz edip kişilerin dil kalıplarında yansıttıkları daha derin düzeydeki zihinsel işleyişleri tanımlayıp etkileyebiliriz. Bu sayede dil diğer içsel temsil sistemlerindeki deneyim ve eylemlerle paralellik gösterip hatta bunların yerine bile geçebilmektedir.
Bir şey hakkında konuşmak sadece algılarımızı yansıtmaktan öte fiili olarak onları yaratıp etkileyebilmektedir de. Bu durum dile, değişim ve iyileştirme süreçlerinde çok daha özel bir rol kazandırmaktadır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Dünya’nın çok farklı yerlerinde, çok farklı kültürlerle yaşayan insanların sözsüz davranışları aynı ...
Halife Leyla'ya dedi ki: Mecnun "nasıl oluyor da senin yüzünden aklını kaçırabiliyor, halbuki sen di...
Eskiden gerçek olmadığını düşündüğüm şeyler, şimdi bana, bazı açılardan, bir zamanlar gerçek olduğun...
2 Cevaplar Kime:“Dil ve Nöro-Linguistik Programlama”
ne mutlu ki, ruhun özgürlük manifestosu kelimeler var ve bilgiye doyamayan deliler elbette

iyi ki varsın oyumben&benoyum
***************************
döngü sayesinde gaza geldim daha da çok okuyup dinginlenmeli..fazla söze ne gerek
*****************************
Okuyarak evrileceğiz, dönüşeceğiz.