Beyninizi Mıncıklatmayın!

“İki ayrı gruba, kısa bir açıklama yapıldıktan sonra, itfaiyecileri işlerinde başarılı ya da başarısız kılan özelliklere ilişkin sorular verilmiştir. Gruplardan birine başarılı itfaiyecilerin risk alan insanlar olduğu söylenmiştir. Diğer gruba ise başarılı olmayan itfaiyecilerin çoğunluğunun risk alan insanlar arasından çıktığı anlatılmıştır.

Ardından, deneye katılanlara verilen bilgilerin yanlış olduğu, bu konuyla ilgili hiçbir kanıt olmadığı söylenmiştir.

Sizce sonrasında neler olmuştur? Aslında bu sorunun cevabı; her gün televizyonlarda ve gazetelerde gördüğümüz olayları daha iyi analiz etmemizi sağlayacak ipuçlarını sunmaktadır.

Kendilerine iyi itfaiyecilerin risk alan insanlar olduğu söylenen grup, bu inandıkları şeye inanmayı sürdürmüştür. Kendilerine iyi itfaiyecilerin risk almadığı söylenen grup da önceden kendilerine söylenen şeye inanmaya devam etmişlerdir. Sonuç itibariyle hiç kimsenin inancı değişmemiştir.

Sonradan gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara, inandıkları şeye neden inandıkları ve yapılan açıklamanın ardından inançlarının neden güçlendiği sorulmuştur.

İşin en ilginç tarafı; katılımcılar bu inançlarının nedeninin katıldıkları deney olduğunu açıklamamış ve her iki grup da farklı nedenler ileri sürmüştür hatta birçoğu bu bilgileri katıldıkları deneyde öğrendiğini bile hatırlamamıştır.

Başka bir grup denek ise, idam cezasının cinayet suçunun engellenmesinde caydırıcı bir etken olduğuna inanan ve inanmayanlar olarak iki gruba ayrılmıştır.  Ardından herkese, okuması amacıyla birer makale verilmiştir. Her iki gruptaki insanların yarısına, idam cezasının uygulandığı ülkelerde cinayet oranının düştüğünü anlatan makaleler okutulmuştur. Her iki gruptaki diğer insanlara ise, idam cezasının uygulandığı ülkelerdeki cinayet oranlarında bir düşüş yaşanmadığını anlatan makaleler okutulmuştur.

Sonuç? Başlangıçtaki inançlar değişmiştir; ancak korkutucu olan şey bu değişimin, sunulan kanıtlar doğrultusunda değil de tam tersi yönde olmasıdır. İdam cezasının cinayet suçunu engellemediğini anlatan makaleyi okuyanların, engellediği konusundaki inancı daha da güçlenmiştir.”

Bu iki deneyden çıkan ürkütücü netice; Bir inancı ortadan kaldırabilecek tek şeyin başka bir inanç olduğudur. Bilinçli bir şekilde bilgi kirliliğine maruz bırakılan, manipüle edilerek inançları şekillendirilen insanlar, akıl tutulması yaşarlar. Gerçeklerin hiçbir önemi kalmaz ve oyun hamuruna dönen beyinler bu hamuru mıncıklayan gücün vermek istediği şekil neyse ona dönüşür.

Lütfen beyninizi mıncıklatmayın!..

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

7 Cevaplar Kime:“Beyninizi Mıncıklatmayın!”

  1. insanları kodlarlar ve sürüye katarlar….bunun için her yöntem denenir.

    *******************************

    Artık hep aynı yöntem kullanıldığı için durum anlaşılmaya başlıyor sanırım. ehi.

  2. pek de değil,anladığını sananlar bile kodları kurbanı.seçimlerini kendilerinin yaptığını sananlar kod mağduru genellikle:))

    *****************************************

    Kodu değiştirsek mi ne yapsak?
    Kodumun kodu. :))

  3. Hamura su katmayalim minciklanma ihtimali ortadan kalksin. Sert tas gibi bir hamur olsun. Tasa kafa olalim icabinda:)

    ************************************************

    Sanırım haklısın. Kurtuluş taş kafa olmakta. :))

  4. imagine says:

    Off ne mümkün… şu okuduklarım bile mıncıklattı

  5. Hayatta her şey mümkündür. :)

  6. misafir says:

    bilmek yoktur inanmak vardır denilebilir bu durumda ?

  7. Belki de tam tersidir. Belki de bilmek inanmaktır. Emin olamıyorum. :)

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette