
“Montaigne ‘denemek’ anlamına gelen essai kelimesini kullandı, bu kelimeyle kastettiği hem dünya hem de kendisi hakkında doğru görünenin denemesidir. Denemelerden oluşan derlemesi bir tür otobiyografi niteliğinde olsa da bunun kendini yüceltme niteliğinde olmaması için de büyük çaba sarf etti; Denemeler’in içinde barındırdığı duygu yalnızca meraktır. Giriş niteliğindeki bir mektupta şu notu düşer:
Eğer amacım dünyaya bir lütufta bulunma peşinde koşmak olsaydı, daha zarif giysiler giyer ve yapmacık bir tutum takınırdım. Ama ben kendi basit, doğal ve günlük elbiselerim içinde görünmek istiyorum; zorlamasız ve hilesiz.”
‘Benim fikrimce hem genel hem de özel en yanlış fikirlerin anası ve dadısı, insanın kendisi hakkında beslediği aşırı düşüncelerdir.’”
“Kendini olduğu gibi sergileme cesaretine sahip olmaksızın başka bir kisve altında, bir maskenin ardına saklanarak dolaşmak, korkak ve köle ruhlara has bir özelliktir. (…) Asil bir yürek, düşüncelerini başka bir kılığa sokmamalı; en gizli derinliklerini seve seve sergilemelidir. Bun hem çok iyi hem çok insanca olur.”
“Aslında hiçbirimiz kötülüklerle dolu değiliz, daha ziyade boş lafla doluyuz.”
“Kısacası okuyucu, kitabımın özü benim: Boş zamanlarını bu kadar sudan ve anlamsız bir konuya harcaman akıl karı olmaz. Haydi uğurlar olsun. Montaigne, 1580 Mart’ın ilk günü.”
“Bırakın bu bilgi balığının peşine düşmüş adamı olduğu yerde; başka hiçbir hak talebim yoktur. Şeyler hakkında bir bilgi taşımasına hiçbir şekilde yeltenmediğim fantezilerimdir bunlar benim, sadece kendim hakkında.”
“Biz bütünüyle göreneğiz; görenek alıp götürür bizi ve şeylerin özünü ihmal ederiz. Kadınlara yapmaktan biraz olsun korkmadıkları şeylerden sırf söz ettikleri için utanmayı öğrettik. Organlarımızdan gerçek isimleriyle söz etmeye cesaret edemeyiz ama onları her türden zamparalık için kullanmaktan korkmayız (…) Görenek, şeyleri meşru ve doğal kelimelerle ifade etmekten men eder bizi ve biz de buna itaat ederiz. Akıl, bayağı ve gayrimeşru şeyler yapmaktan men eder ve kimse buna itaat etmez.”
“Otobiyografi yazan herkesin onu okuması, kendileri açısından faydalı olurdu çünkü insanlar ‘nasıl yaptım’ı yazmanın ‘ben olmak nasıl bir şeydi’yi, yani şu zamanda, şu yerde bu kısıtlamalar ve bu potansiyelle yaşayan bir insanı yazmaktan daha az ilginç olduğunu öğrenirlerdi.”
“Çoğu bilme biçimi bir kibirdir, kendimize dair bir şeyler bilmeye çalışmaksa yeterince büyük bir görevdir.”
Montaigne
Montaigne deneme türünün ustasıdır.
Montaigne, 28 Şubat 1533 tarihinde Dordogne, Fransa’da doğmuştur. Tam adı Lord Michel Eyquem de Montaigne’dir. Dört erkek, üç kız kardeşi vardı. İyi bir eğitim alan Montaigne eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını öğrendi.
Montaigonra Fransa’nın Papessus köyünde bir sütnineye gönderiliyor. Burada Fransızca bilmeyen Horstanus adlı bir Alman eğitmen sayesinde hep Latince konuşarak yetiştiriliyor. Altı yaşına geldiğinde ise 1539 yılında başlamak üzere Guyenne Koleji’nde yedi yıl okudu. Burada da Yunanca öğrendi. 1546 yılında Bordeaux da; Edebiyat Fakültesinde 2 yıl felsefe okudu. 1548 yılında Toulouse da hukuk okuluna başladı.
1554 yılında Montaigne in babası Bordeaux Belediye Başkanı oluyor ve babası ile beraber Paris’e gidip geliyor. 1557 yılında Bordeaux Belediye Meclisi üyesi oluyor.
1570 yılında Bordeaux Belediye Meclisindeki görevinden istifa etti. Montaigne, çiftliğine çekildi ve kendini deneme yazmaya adadı. Birçok deneme yazdı.
Montaigne deneme türünün ustasıdır. Denemeleri uzunlukları birbirinden çok farklı 107 bölümden oluşur. En ilgi çekici bölümler tutarsızlık, hırs konularıdır. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Denemeler Türkçe olarak da çeşitli zamanlarda yayınlanmıştır.
1582 yılında Bordeaux Belediye Başkanı oldu. 1585 yılına kadar bu görevine devam etti.
Montaigne, 1565 yılında Françoise de la Chassagne ile görücü usulüyle evlendi ve Denemeler’inde eşinden pek söz etmedi. 6 kız çocuğu olmuş ve hepsi de 3-5 ay yaşayıp ölmüştür. Sadece 2. kızı yaşamıştır.
Montaigne, 13 Eylül 1592 tarihinde Dordogne, Fransa’da 59 yaşında bademcik iltihabından ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
I- Üstat dedi ki: "Erdemli davranışlar, komşuluğu pek iyi kılar. Bir kimse erdemin egemen olduğu bir...
Mutlu Olma Sanatı (1930) / Bertrand Russel
Filozoflar asla bir din mezhebi kurmayacaklardır, çünkü sıradan insanlar için yazmaz ve dikkat çekme...