Kayıt (Kodlama) / NLP

1. Geçmişle ilgili temel bilgiler:

Kişi öğrendikçe, daha çok öğrenmesi kolaylaşır. Yeni bir konuyu anlamak ve hatırlamak nörolojik sistemde bulunan önceki bilgilere dayalıdır. Önceden edinilmiş bilgiler ne kadar güçlü ve geniş kapsamlı ise yeni bilgileri öğrenmek ve hatırlamak da o ölçüde kolaylaşır.

2. Konsantrasyon :

Konsantrasyon bireyin önündeki göreve odaklanmasından kaynaklanır. Konsantrasyonun en büyük düşmanları içsel (düşünceler) ve dışsal (çevresel) rahatsızlık kaynaklarıdır. Bu kaynaklar en aza indirildiğinde konsantrasyon düzeyleri de yükselme fırsatı bulur.

3. Çalışma ve dinlenme programı:

Konsantre çalışma dönemleri ile planlı ve iyi belirlenmiş dinlenme dönemlerinin dönüşümlü yer değiştirdiği bir programa göre çalışmak ve beceri kazanmak yararlıdır.

4. Alıştırma:

Aktif fiziksel etkinlik ve konsantrasyon dönemlerinin ritmik şekilde yürütülmesi zihnin uyanık kalmasına yardımcı olur ve öğrenmeyi kolaylaştırır.

5. Dinleme:

Duyma otomatik ve mekanik bir işlemdir. Dinleme ise dikkat ve konsantrasyon gerektiren öğrenilmiş bir beceridir. Dinleme becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte işitilen şeyleri hatırlama yeteneği de gelişir.

6. Anlamlı Düzenleme:

Bilgileri mantıklı bir şekilde düzenleme yeteneğidir. Olay, düşünce ve kavramları anlamlı kategorilere dönüştürmekle yapılır.

7. Anlamlılık:

Anlamlı şeyler kişinin zihninde daha önceden bildiği diğer sözcük veya olaylarla ilişkilendirilebilinir. Zaten hatırlanan bilgilere göre ilişkilendirilen ve düzenlenen yeni bilgilerin hatırlanması kolaylaşır.

8. Motivasyonlu ilgi:

Kodlanan bilginin alakalı olmasının öneminden bahsedildi. Öğrenmenin hedefi ne kadar güçlü olursa, motivasyonlu ilgi de o oranda yüksek olur. Eğer bilgiler kişiyle alakalı veya kişi için duygusal açıdan önemli ise kodlama daha güçlü olur.

9. Not tutma:

Not tutma hatırlama süreci açısından çok değerli bir araçtır. Dinleme ve not tutma, gelecekte referans olarak kullanılmak üzere belgelenecek konuların önceliklere göre düzenlenmesini sağlayan birbirlerinden ayrılmaz unsurlardır.

10. Beslenme ve su:

Optimum düzeyde nörolojik işlerlik açısından “beyinle uyumlu” gıdalar ve yeterince su almak gereklidir. Örneğin doğal şekerler (meyveler), ölçülü miktarda kompleks karbonhidratlar, az miktarda meyve suyu  ile birlikte su.

11. Erken kapanış:

Bilgisizliğin farkına varmak bilgi yönünde atılan ilk adımdır. Bir insan bir şeyleri zaten bildiğine inanırsa, daha fazla bilgi öğrenme ihtiyacı kalmadığı algısından ötürü zihin kapanır.

12. Rahatlama:

En iyi öğrenme, beden optimum fizyoloji ve uygun duygusal durumlar kullanarak uyanık dinlenme durumuna girdiği zaman gerçekleşir.

13. Hatırlamayı hatırlama:

Bu, deneyime başlamadan önce veya deneyim sırasında hatırlama niyetidir. Bilgileri hatırlamak için bir neden oluşturur ve dolayısıyla da ilgili hatırlama stratejilerini devreye sokar.

14. Dinlenme ve uyku:

Zihin ve beden iyi dinlenmiş ve uyanık oldukları zaman öğrenme ve hatırlamaya hazırdır.

15. Girdi seçiciliği:

Hatırlamak için nelerin gerekli veya değerli olduklarının saptanmasıdır. “Bilmeme ihtiyacı” en az “bilme ihtiyacı” kadar önemlidir. Hafızayı gereksiz veya yararsız bilgilerle doldurmanın bir anlamı yoktur.

16. Güçlü kodlama (kayıt):

Kodlama bilgileri kaydetme işlemidir. Kodlanmamış bir şeyi hatırlamak imkânsızdır. Yani, orada olmayan şeyi elbette bulamazsınız. Çoğu zaman bilgileri orijinal olarak kaydetmediğimiz için daha sonradan hatırlayamayız. Bilgileri güçlü bir şekilde kodladığımız zaman hatırlanmaya hazır olarak depolanmış olurlar. “Hatırlamayı hatırlama” stratejisi, bütün duyuların devreye girmesi ve alışılmadık görsel imajlar güvenilir güçlü kodlama yaratmak için faydalı araçlardır.

 

Devamı haftaya…

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette