
Bu uygulama, herhangi bir fikri veya içeriği açıklayan bir kelime yerine daha olumlu (veya olumsuz) sonuç yaratan başka bir kelime bulunması yolu ile yapılır. (Felsefeci Bertrand Russell’ın mizahi bir tarzda aktardığı, ‘Ben dik kafalıyım, sen inatçısın, o ise sabit fikirli,’ örneğinde olduğu gibi.)
Bu örnekte herhangi bir deneyim veya içerik, farklı bir kelime veya cümlecik kullanılarak farklı bir perspektife yerleştirilmiştir.
Bu konuda uygulama yapmak için, tek kelimelik yeniden çerçevelemelere ilişkin aşağıdakilere benzer kendi listenizi oluşturabilirsiniz:
Cimri (tutumlu, eli sıkı)
Kıskanmak (gıpta etmek, özenmek)
Müsrif (cömert, bonkör)
Kararsız (şıpsevdi, maymun iştahlı)
Şişko (toplu, balıketinde)
Sıkıcı (tekdüze, durağan)
Arsız (yaramaz, hiperaktif)
…
Tek kelimelik yeniden çerçeveleme becerisi özellikle kısıtlayıcı ifadeler söz konusu olduğunda işinize yarayacaktır. Örneğin çocuğunuzu yalancılıkla suçlamaktansa ‘hayal gücü çok geniş’, diye nitelendirmek veya ‘hikaye anlatma’, ‘uydurma’ demek gerek kendi algılarınız gerekse çocuğunuz üzerinde çok daha olumlu etki yaratacaktır.
Bu şekilde tek kelimelik veya cümlecik halindeki yeniden çerçevelemelerin ana amacı, insanların olayları ve karşılarındaki kişileri daha az yargılayıcı ve daha geniş bir perspektiften görmelerine yardımcı olmaktır. (Bazıları için samimiyetsizlik ya da politik olmak gibi görülse bile).
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Kaynak: http://www.listemiste.com/evrensel-7-yuz-ifadesi.html &nb...
* Neanderthal kadını için en çekici erkek, mağaraya en çok et getiren avcıydı. * Usta...
Beyin diyeti yapin. Beynimiz "garbage in garbage out" ilkesine göre çalışır. Yani beninize çöp girer...