Değişim Sancısı  2 / Eric Hoffer

* Aslında, entellektüelin kitlelere bağımlılığı sadece ekonomik alanla sınırlı değildir. Daha derin bir bağımlılık söz konusudur. Entellektüel, yüceltilmeye ve tapınılmaya hayati bir ihtiyaç duyar ki, böyle bir şey, ancak geniş, şekilsiz, sessiz bir kalabalıktan elde edilebilir.

* En ezici yasalara şikayette bulunmaksızın ve adeta ruhsuzca destek vermiş olan bir halk, sırtlarındaki yük hafiflediğinde bu yasaları hiddetle fırlatıp atar.

* Görmediğimiz bir şeyi umut edersek, o şeyi sabırla bekleriz.

* Öz-saygıya sahip olan birey, kendi kusurlarına olduğu kadar komşusunun kusurlarına karşı da hoşgörülü olmaya çalışacaktır. Kendini üstün görüş kendinden memnuniyetsizliğin bir tezahürüdür. Kendi değersizliğimizin farkındaysak, doğal olarak, başkalarının kendimizden daha kibar olmalarını bekleriz. Kendimizden talep ettiğimizden fazlasını onlardan talep eder ve adeta onlarda hayal kırıklığına uğramayı umarız. Öz-saygının yokluğunda kabalık kalabalıklaşır. Öz-saygıdan mutlak anlamda yoksun bireyler sevdikleri şeylerden coşkuyla nefret etmeye ve nefret ettikleri şeyleri çoşkuyla sevmeye hazır bireylerdir.

* Ebedi teyakkuz hali özgürlüğün bedelidir ve ancak özgürlüğü her gün yeniden fetheden kişi özgürlüğü hak eder.

* Normal zamanlarda fikir birliği olmaksızın düzenini koruyamayan bir toplum, özgürlük için uygun bir toplum değildir. Toplumun, bireysel özgürlüğü sırtlayabilecek kadar güçlü, bedelini ödeyebilecek kadar da müreffeh olması gerekir. Dolayısıyla, geri kalmış bir ülkenin bir özgürlük atmosferi içerisinde hızla modernleşmesi imkansızdır.

* Entellektüele göre, özgürlük için mücadele, özgür bir toplum oluşturmaktan çok daha önemlidir. Entellektüel, “özgürlük için çalışmayı, savaşmayı, konuşmayı onu elde etmeye “ tercih eder.

* Var olmak için verilen umutsuzca mücadele, devingen olmaktan çok durağan bir etkidir. Hayati gereklilik arz eden şey için telaş içinde gerçekleştirilen arayış, az çok yeterli bir şey bulduğumuzda sona erer. Gereksiz şeyler için sürdürülen arayışın ise sonu yoktur. İnsanın en olağanüstü ve en muazzam gayreti ihtiyaçlar peşinde değil de sadece gereksiz şeyler peşinde koşarken göstermiş olmasının nedeni budur.

* Ciddiyeti övenlerin çoğunun, sahte bir ağırbaşlılığa ve vakara aşırı ihtiyaç duyan insanlar olduklarını düşünüyor insan. La Rochefoucauld, ağırbaşlılığın  “aklın kusurlarını gizlemek için icat edilmiş bedene ait bir sır” olduğunu söyler. Ciddi bir amaç ve yüksek idealler mesajıyla ortaya çıkan ve ölümcül ciddiyetin bayrağını taşıyan kitle hareketleri, genellikle, neşeli yaratıcılığa karşı amansız bir nefret duyan kısır bilgiçler tarafından yönlendirilirler. Bu tür hareketler, dar kafalılığa, korkuya, sertliğe ve kısır eylemlere yol açarlar. Edebiyat, sanat, müzik ve saf bilim alanlarında dünyanın büyük eserlerinden birinin bir kitle hareketinin katı atmosferinde kurgulanması ve uygulanması hemen hemen imkansızdır. Yaratıcı içtepinin bu griliğin ve sefilliğin ortasında kıpırdamaya başlaması, ancak, bu hareketlerin kendilerini tüketmeleri, getirdikleri yalınkat sıkıntı havasının dağılması ve küçümsenen şimdinin sıradan hazlara meyletme cesareti göstermesiyle mümkün olur.

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette