Niyet Okuyan Beyin

Aynalanan Hareketler:

Son çalışmalar ayna nöronların hem hareket ederken hem de hareketi izlerken aktif olduğunu ortaya koymuştur. Premotor korteksteki nöronlar; koşan bir kişiyi gördüğünüzde bacaklarınızı  hareket ettirme planlarıyla ilgilenir. Diğer bir deyişle, bir kişiyi herhangi bir şey yaparken gördüğünüzde, beyninizde siz de bunu yaparsınız. Fakat bir başkasının eylemini aynalamak için eylem görüntüsünün beynin önceden öğrenmiş olduğu bir motor programla yankılanması gerekir.

Aynalanan Duygular:

Bir kişi, bir başkasının duygu dışavurumunu gördüğünde, beynin bu duygu ile ilgili bölümleri aktive olur ve duyguları iletebilir hale getirir. Bir çalışmada, gönüllüler mide bulandırıcı bir kokuyu içlerine çekmişler ve ardından bir kişinin bir şeyi kokladığını ve mide bulantısı gösterdiğini izlemişlerdir. Her iki dudumda da beynin mide bulantısıyla ilgili bölümlerdeki nöronlar aktiviteyi tetiklemiştir. Bu nedenle duygu aynalamasının empatinin temeli olduğu düşünülmektedir.

Aynalanan Niyetler:

İki eylem birbirinin aynısı olabilir ancak farklı bağlamlarda çok farklı anlamlara gelebilir. Bir kişi, bir başkasının içmek için bir bardağı aldığını gördüğünde aktive olan nöronlar, aynı eylemin bardağı sofradan kaldırmak için yapıldığının izlendiği bir bağlamda aktive olan nöronlardan farklıdır. Dolayısıyla gözlem yapan kişinin beyni diğer kişinin sadece ne yaptığına ilişkin zayıf bir düşünce üretmekten ziyade o kişinin niyetini de yansıtır. Bu bize diğer insanların niyetlerini anlama imkanı tanır.

Niyet Okuma

Üstteki fotoğraf bir kahvaltı masasını gösterirken, alttaki fotoğraf yemeğin bitmesinden sonraki durumu resmetmektedir. Bardağı kavrama hareketi her iki durumda da aynı olmasına rağmen beynimiz, bağlam farklılığını dikkate alır ve biz, otomatik olarak her bir durumun farklı niyet içerdiğini biliriz.

Teknolojinin niyet okuma konusunda geldiği aşamayı görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

6 Cevaplar Kime:“Niyet Okuyan Beyin”

  1. bugussu says:

    Bazı insanlar bebeklerine yemek yedirirken kaşık bebeğin ağzına yaklaştığında kendi ağızlarını açıp kapatıyor. İlgincime giderdi. Bundanmış demek. :D

    Niyet okuma başlığı çok iyi, ‘vaayyy beee’ dedirtiyor.

    ****************************************

    Bazıları da bebeğe yedireceği şeyi kendi yiyor. Hı hı ilginç gerçekten.
    Bu arada başlıkları önemsiyorum. Kısa ve çarpıcı olanlarını seviyorum.

  2. bugussu says:

    Başlık dediğin zaten kısa ve çarpıcı olmalı.

    ********************************

    Hı hı coşkulu olmalı bi de. :)

  3. bugussu says:

    Bir de sayfaya ortanlanıp, büyük harflerle de yazılmışsa o başlıktan iyisi yok. :p

    ****************************************

    Hele bir de 24 puntoysa dadından yinmez. ehi.

  4. Allah Razi olsun.. guzel paylaşim.. kendi sitem icin kulainca kaynak belirtecem, helal edin )

    *******************************

    Helal olsun. Bilgi paylaştıkça çoğalırmış. :)

  5. Kendimizi keşfetmek için faydalı bilgiler. :)

  6. misafir says:

    hmmm

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette