Konuşmalar -2 / Ülkeyi Yönetmek / Konfüçyüs ve bir deli…

I- Üstat dedi ki: “Ülkesini erdemle yöneten kimse, yerini her zaman koruyabilen ve bütün yıldızların kendisine uyduğu kutup yıldızıyla karşılaştırılabilir.” II- Üstat dedi ki: “Şiir kitabında 300 parça şiir vardır; ama bir tümce hepsini içine alabilir: Kötücül düşüncelerin olmasın.”

III- Üstat dedi ki: “Halk yasalarla yönetilir ve cezalarla yola getirilmek istenirse, onlar kendilerini cezalardan kurtarmaya çalışacaklar; ama hiç utanç duymayacaklardır. Onlar erdemle yönetilir ve terbiye gerekleriyle yola getirilmek istenirse, utanç duyacaklar ve böylece iyi olmaya çalışacaklardır.”

IV- Üstat dedi ki: “15 yaşımda kendimi öğrenmeye verdim.” – “30 yaşımda, istencime sahip olabildim.” – “40 yaşımda, kuşkulardan uzaklaştım.” – “50 yaşımda, ‘göğün buyruğu’nu öğrendim.” – “60 yaşımda, seziş yoluyla her şeyi kavradım.” – “70 yaşımda, doğru olan şeylere zarar vermeden yüreğimin isteklerini yerine getirebildim.” V- Fan Ch, “Anaya babaya sevgi ve bağlılığın ne olduğunu” sordu. Üstat yanıt verdi: “Onların sözünü dinlemek demektir”. – Fan Ch’ıh dedi ki: “Ne demek istiyorsunuz?” Üstat yanıt verdi: “Yaşarken, ailemize terbiye gereklerine göre hizmet etmeliyiz.

VI- Tzu-yü  de anaya babaya bağlılığın ne olduğunu sordu. Üstat yanıt verdi: “Bugünlerde anaya babaya bağlılık demek, bir kimsenin ailesini geçindirmesi olarak anlaşılıyor. Ama, köpek ve atlar da ayni şeyi yaparlar. Saygı olmazsa bunu ötekinden nasıl ayırt edebiliriz?”

VII– Oyumben dedi ki: Şeyy… Hmm.. Afedersiniz… Şey ben, istemeyerek konuşmalarınıza kulak misafiri oldum. Karizmatik kişilikleriniz, ufka doğru derin bakışınız, kıyafetleriniz sonra bu mistik halinizden epeyce etkilendiğimi itiraf etmek isterim.

VIII– Üstat dedi ki : “Tzu yü ! Fan Ch ! Çabuk buraya gelin !!! Aramıza nereden geldiğini keşfedemediğim değişik kıyafetli, melül bakışlı bu insanı tanıyan var mı ? “

IX– Tzu yü dedi ki : “Aman Tengrim! Kök Tengrim! Bu da neyin nesi? Buraya nasıl ve ne niçin gelmiş? Belli ki çok uzaklardan farklı bir kültürden gelmiş.”

X– Fan Ch dedi ki : “ Ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur Tzu yü ! İnsanın etine, kıyafetine bakarak yargıda bulunmak olmaz. Bırakalım kendini ifade etsin bu kişi …”

XI- Oyumben, “Efendim, amacım sizi rahatsız etmek değildi. Şuracıkta sessizce oturup konuştuklarınızı dinlemek ve blogumda yayınlamak istiyordum sadece, fakat uzun süre kıpırtısız duramayacağımı keşfettiğimde sizle iletişim kurma ihtiyacı hissettim. Umarım rahatsızlık vermemişimdir.” dedi.

XII- Üstat, şaşkınlığını belli etmemeye çalışarak “blog ne demek?” diye sordu.

XIII- Oyumben dedi ki: “ Web log efendim. Yani internette tutulan bir çeşit günlük ama isterseniz teknik konuların sarmalında benliğimizi kirletmeyelim. Bu anlaşılması güç kavramların girdabına girersek felsefeden uzaklaşır, sığlaşırız. Lütfen siz konuşmalarınıza devam ediniz ve bir süre varlığıma tahammül gösteriniz.”

XIV- Üstat dedi ki : “Değişik olduğu kadarda karmaşık olan tabirleriniz ürkünç, fakat bize katılma tercihinize saygı göstereceğiz. Ancak size sunulanı hak edip edemeyeceğinize karar verecek siz olacaksınız… Fakat siz! Siz asla eski siz olamayacaksınız… Buna hazırsanız devam edelim…”

XV- Oyumben “ Tüm benliğimle hazırım buna. Sizin varlığınızın ve konuşmalarınızın arıttığı ruhumla yeniden doğacağım küllerimden. Her sözünüzü, beynime dövme yapacak ve özümseyeceğim. Her öğretiniz insanlığı bulmaya çalıştığım bu karanlık mağarada bir meşale olacak benim için. Ve ben artık eski ben olmayacağım. ehi …”

XVI- Üstat dedi ki : ” O nasıl gülüş öyle? Ne şebelek bir hal. Bir daha bu şekilde gülerseniz, usta Kung Fu’yu çağırmak durumunda kalacağım. Tekmesi pek yamandır. Sizi ciddiyete davet ediyorum ?”

XVII- Fan Ch sordu : “ Yabancı size nasıl hitap edeceğiz?” XVIII- Oyumben , “ Efendim ben oyum… ‘Oyumben’ deyin bana. Ve lütfen konuşmalarınıza ben burada değilmişcesine devam edin. Bu arada ben de gülmemeye gayret göstereyim. ( Allam zor tutuyorum kendimi. Dayanamıcam… içimden gülüm bari… ehi ehi..) ” dedi.

IX- Üstat dedi ki: “Aramıza hoş geldin Oyumben! Şimdi müsadenle kaldığımız yerden devam ediyoruz… Bir kimse, sürekli yeni bilgiler elde ederek eski bilgisini geliştirmeye çalışırsa, o kimse başkalarının öğretmeni olabilir.”

X- Üstat dedi ki: ” ‘Büyük ve üstün insan’ bir araç değildir.”

XI- Tzu-kung, “‘üstün insan’ kimdir?” diye sordu. Üstat yanıt verdi: “Konuşmadan önce eyleme geçer ve sonra eylemine göre konuşur.”

XII- Üstat dedi ki: ” ‘Büyük ve üstün insan’ özgür düşüncelidir ve dar kafalı değildir. Ancak küçük bir insan dar kafalıdır ve özgür düşünceli değildir.”

XIII-  Üstat dedi ki: “Düşünmeden öğrenmek, zaman yitirmektir. Bir şeyi öğrenmeden düşünce ileri sürmek, tehlikelidir.”

XIV– Üstat dedi ki: “Yu, sana bilginin ne olduğunu öğreteyim mi? Bir şey bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şey bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir.”

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

2 Cevaplar Kime:“Konuşmalar -2 / Ülkeyi Yönetmek / Konfüçyüs ve bir deli…”

  1. arada oyumben atlamasa sahneye hiç çekilir konuşmalar değil vallaha :)

  2. Sabır isteyen bir kitaptı. :)

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette