
“Belki de her şeyi güllük gülistanlık göstermediği için bu kitaba güvenmemiz kolay oluyor, kitapta en kötüsünü bilirsek bunun ötesini görebileceğimiz savunulur. Az Seçilen Yol ilham kaynağı niteliğindedir ama eski moda bir üsluba sahiptir, iyi bir yaşam için gerekli değerlerin başına kişisel disiplini koyar. Eğer aydınlanmanın, hatta akıl sağlığını korumanın kolay yolu olmadığını ve adanmışlık ve sorumluluk gibi unsurların gerekliliğine inanıyorsanız Dr. Peck’in alanına girmektesiniz.
Peck yaşadığımız dönemi, dünyaya bilimsel ve manevi bakış açılarının birleşimi olarak görür. Kitapta bunlar arasında daha sağlam bir köprü kurmayı başarmıştır. Kitap kendisini psikoloji bilimi ile spritüal arayış arasında kalmış gibi hisseden herkes tarafından oldukça benimsenmiştir.
Peck’in kişisel gelişim anlayışının temelinde öz kontrol yer alır. Şöyle der:
‘Disiplin olmadan hiçbir şeyi çözümleyemeyiz. Bir miktar disiplinle sadece birkaç sorunu çözümleyebiliriz. Tam bir disiplinle tüm sorunları çözümleyebiliriz.’
Yalnızca daha aydınlanmış kişiler kendilerinin disiplinli, sıkıcı ve kısıtlı bir yaşam sürdüğünü düşünenlere gülerler, dışarıdan sade gibi görünen duvarlar içerideki çoşkuyu bizden gizliyor olabilir.
Yazar modern psikolojide üzerinde durulmayan bir şeyden söz eder: ‘inayet’. Birdenbire hissedilen huzur, minnet ve özgürlük; Peck bunun insanlığın en büyük deneyimi, disiplinli ve bir amaca sahip olmanın bir meyvesi olduğuna inanır.”
*************************************************
“Çoğu insan yaşamın zor olduğu gerçeğini tam olarak göremiyor. Bunun yerine neredeyse aralıksız olarak, seslice ya da kurnazca sorunlarının büyüklüğünden, yüklerinden, hayatlarındaki zorluklardan yakınırlar, hayat sanki kolaymış ya da kolay olmalıymış gibi.”
“Benjamin Franklin’in dediği gibi: ‘Acı veren şeyler öğretir.’ Akıllı insanlar bu yüzden sorunlardan ürkmek yerine onlara, onların yol açtığı acılara kucak açmayı öğrenir.”
“Benim disiplin adını verdiğim, sorunlardan oluşan acıları yapıcı bir yaklaşımla yaşamanın araçları, yöntemleri nedir? Bunlar dört kategoriye ayrılır: mutluluğu ertelemek, sorumluluğu üslenmek, gerçeğin peşinden koşmak ve dengeli olmak. Bunlar çok basit yöntemlerdir ve neredeyse tüm çocuklar on yaşına gelinceye kadar bunları öğrenir. Oysa başkanlar ve krallar çoğu kez bunları kullanmayı unutur ve alaşağı olurlar.”
“Hayatın zor olduğunu itiraf ederseniz bir sonuca ulaşamazsınız. Sorumluluğu kabul ettiğinizde daha iyi seçimler yapabilirsiniz.”
M. Scott Peck
Morgan Scott Peck (d. 22 Mayıs 1936, New York – ö. 25 Eylül 2005, Connecticut) Amerikalı psikolog. Yazdığı kitaplar ve yaklaşımlarıyla tüm dünyada tanınmıştır.
1958 Harvard College’dan mezun oldu, M.D. derecesini Case Western Reserve University School of Medicine’den 1963’te aldı. İlk kitabı olan “The Road Less Traveled” (Türkiye’de de Az Seçilen Yol adıyla çok okunan bir kitap haline geldi) 1978 yılında yayımlandı. Kitap sadece Kuzey Amerika’da 6 milyonun üzerinde satıldı, dünyada ise 20 dile çevrildi. Başka kitaplarından bazıları Further Along the Road Less Traveled, People of the Lie: The Hope For Healing Human Evil, The Different Drum: Community Making and Peace adlı kitaplardır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Dingin Savaşçının Ruhsal Yolculuğu (1980) / Dan Millman
Aşağıdaki fotoğraflarda, oldukça belirgin yüz ifadesine sahip insanlar görüyorsunuz. Onlar özel, ki...
Ben fedakarlıktan bahsetmiyorum. Feda-karlık toplum tarafından yüceltilen bir kavram. Oysa hilesini ...