
“Tüysüz, bebek yüzlü bir primatın büyüyüp geriye bakarak kökeni hakkında sorular sorman bir türe doğru evrim geçirmesinde benzersiz bir acayiplik vardır. Daha da acayibi beyin sadece başka beyinlerin nasıl çalıştığını anlayabilmekle kalmaz, kendi varlığı hakkında sorular da sorabilir: Ben kimim? Ölümden sonra ne olacak? Zihnim özellikle beynimdeki nöronlardan mı meydana geliyor? Eğer öyleyse özgür iradenin amacı nedir? Nörolojiyi büyüleyici kılan –beyin kendini anlamaya çalışırken- bu soruların kişiye özgü tekrarlayıcı niteliğidir.”
Nörolojideki nispeten garip vakaları çözmekle kendimizi nasıl algıladığımızı daha iyi kavrayabiliriz.
Vilayanur Ramachandran
Vilayanur Ramachandran Hindistan’da yetişti ve Çennai’daki (Madras) Stanley Tıp Okulu’nda tıp doktoru tahsilini ve Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. San Diego’daki California Üniversitesi’nde Beyin ve Bilişim Merkezi’nin direktörü ve Salk Biyoloji Araştırmaları Enstitüsü’nde biyoloji profesörüdür. Ödülleri arasında Hollanda’dan Ariens-Kappers Madalyası, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Altın Madalya ve Oxford All Souls College’dan bir burs yer almaktadır.
Ramachandran bütün dünyada büyük konferans dizileri vermiştir. Bunlar arasında Britanya’daki 2003 Reith konferansları ve ABD Ruh Sağlığı Ulusal Enstitüsü için verdiği Beynin On yılı konferansı bulunmaktadır. Beyindeki Hayaletler iki bölümlük belgesel haline getirilerek Birleşik Krallık’ta Channel Four’da ve ABD’de PBS’de yayımlandı. Diğer kitapları arasında Encyclopedia of the Human Brain (2002), The Emerging Brain (2003) ve A Brief Tour of Human Consciousness (2005) vardır.
Kitabın diğer yazarı Sandra Blakeslee The New York Times’da bilişsel sinirbilim alanında uzmanlaşmış bir bilim yazarıdır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Herhangi bir şey ile ilgili düşünceleriniz, aslında hiç ilintisi olmaması gereken başka bilgilerin e...
Mavi rengin ruhu sakinleştirici bir etkisi vardır. Sadece hayal ettiğimizde bile mavi bir görüntü na...
“Önsezilerinize ne kadar güveniyorsunuz? Belirsizliğin söz konusu olduğu durumlarda mantığınızı mı i...