
Özellikle metaforik iletişimde çok yararlıdır. Etkin hikaye anlatımında kullanışlı olan daha birçok başka kalıp vardır. Ancak aşağıdaki iki kalıp genelde Milton Modeli’nin parçası olarak düşünülür.
1.Seçimsel Sınırlama İhlalleri: Bir şeye veya kimseye anlamları itibariyle sahip olamayacağı değerleri katmakla ilgilidir. Örneğin eğer çok üzgün olan bir kayadan ya da hamile bir adamdan bahsedersem seçimsel sınırlamayı ihlal etmiş olurum, çünkü kayaların duyguları yoktur ve adamlar da hamile kalmaz. Dinleyicinin böyle bir söylemden bir anlam çıkartmak için bir yol bulması gerekir. Eğer ben kayanın yaşadığı üzücü tecrübelerden ve onun yaptığı değişikliklerden bahsedersem, dinleyici muhtemelen bundan anlam çıkarmak için bunları kendine uygulamayı seçecektir. “Kaya üzgün olamaz, öyleyse bu ben olmalıyım!” Bu süreç bilinçli bir süreç değildir, söylenenden anlam çıkartmanın otomatik bir yoludur.
2.Alıntılar: Bu kalıp, söylemek istediğiniz şeyi sanki başka birinin başka bir yer ve zamanda söylediği bir şeyden alıntı yaparmış gibi ifade etmektir.
Alıntılar herhangi bir mesajın sorumluluğunu almadan ulaştırmada kullanılır. Başka birinin başka bir zamanda söylediği bir şeyden bahsettiğinizden dolayı, dinleyiciniz çoğu zaman bilinçli bir şekilde neye yanıt verdiğini ya da mesajdan kimin sorumlu olduğunu bilmeden yanıt verir.
Birisiyle, Milton Erickson’un hipnoz hakkında bilgi edinmeyi gerçekten çok isteyen bir müşterisi hakkında konuşabilirsiniz. Bu kişi Erickson’u hipnoz hakkında konuşurken dinlemiş ve anladığını düşünmüş olabilir. Sonra Erickson O’na dönmüş ve heyecanlı şekilde şöyle demiş olabilir.
“Her zerresini tam anlamıyla uygulamadığınız sürece bir şeyi gerçekten biliyor sayılmazsınız.”
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Milton Modeli Dil Kalıbı: Edimin Olmayışı
En basit fakat en etkili yeniden çerçeveleme metotlarından biri, bir deneyim veya yargıyı farklı bir...
Bağlamı yeniden çerçevelemek, muhtelif bir deneyim, davranış veya olayın, içinde oluşturduğu bağlama...