
Bağlamı yeniden çerçevelemekten farklı olarak içeriği yeniden çerçevelemek muhtelif bir durum veya davranış hakkındaki algı düzeyimizi veya perspektifimizi değiştirmeyi içermektedir. Aynı içerik, bakan kişinin niyet ve perspektifine göre farklı algılanabilmektedir. Herhangi bir fotoğraf veya resme o eseri yaratan ressam veya fotoğrafçının niyetini düşünerek farklı şekillerde bakmak ve yorumlamak o eseri yeniden çerçevelemektir.
NLP’de, ‘herhangi bir davranışın kendisini o davranışı yaratan inanç, amaç ve niyetten ayrı tutmak gerekir,’ diye bilinen bir prensip vardır ve bu prensibe göre problemli davranışın yüzeyde görünenlerine verilecek tepkiden ziyade derininde yatan nedenlere gösterilecek tepkinin çok daha uygun ve verimli olacağı ifade edilmektedir.
Örneğin: Bir NLP pratisyeninin yönlendiricilik yaptığı bir olayda genç çocuk, geleceği ile ilgili yaptığı her plana babasının itiraz ettiğini söylüyordu. Bu sorun karşısında pratisyen, ‘ seni her türlü hayal kırıklığı veya incinmeye karşı koruma çabası içinde olan bir babaya sahip olmak güzel değil mi?’ diye sordu ve, ‘Bahse girerim ki çocuğu ile bu kadar ilgili olan çok fazla sayıda baba tanımıyorsundur,’ diye devam etti.
NLP pratisyeninin yorumları gencin babasının itirazlarına karşı olan içsel tepkilerini değiştirmek için yeterliydi ve davranışının bu yeni çerçevesi içinde genç, artık babasını geleceği ile ilgili plan yapma konusunda potansiyel bir kaynak olarak düşünüyordu.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
“Zamanın bizim deneyimlediğimiz şekilde geçişi (öznel zaman) saatlerimiz aracılığıyla ölçülen zamanl...
“Diyebilirsin ki, bir insanı, fotoğrafından ve hakkındaki haberlerden ne kadar tanıyabilirsin? Haklı...
Trenlerin tekerleklerine hiç baktınız mı? Flanşlıdırlar, yani kayarak raydan çıkmalarını önleyecek k...