Giyotin

Kimya biliminin dehası Lavoisier’nin asıl eğitimi hukuktu ve Paris Barosu’na kayıtlı avukattı. Ancak bilimsel gözlem ve yorum üzerine yaptığı konuşmaları ile ünü bütün dünyaya yayılmıştı. Kimya bilimini reddeden yobazların kafasını gösterip “Bu kelleler hiçbir şeye yaramaz” dediği için tutuklandı. Aynı gün yargılanıp ölüme mahkum edildi. Bastille’de ölümü beklerken arkadaşı matematikçi Lagrange’ı hücresine çağırdı.

– “Ben ölüyorum ancak ölümle ilgili merak ettiğim bir konu var, lütfen bana yardımcı ol. Kafam kesilip giyotinden sepete düştüğünde gözlerime bak; eğer gözlerimi iki kere kırpıyorsam bil ki, insan kafası kesildikten sonra bile bir süre daha beyninin düşünmekte olduğunu anlarız .”

Ertesi gün giyotine giden Lavoisier’nin kafası kesildikten sonra sepete düştü ve Legrange hayretler içinde Lavoisier’nin gülerek iki kere göz kırptığına şahit oldu. Daha sonra anılarında Lagrange diyordu ki,

– “Lavoisier’nin son saniyedeki ispat arayışı, bilimselliğin yüzyıllar sürecek meselesidir. Ama o yobaz kafalar kokuşmuşluklarıyla asırlarca karanlıkta sürünecekler….

Demek ki; insan öldükten sonra bile bilime katkı sağlayabiliyor.

Ölümün sebebi bilim aşkının kendisi bile olsa.

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

12 Cevaplar Kime:“Giyotin”

  1. Anjelika7 says:

    Harika bir yazı! Bu olayın perde arkasını daha önce hiç duymamıştım. Onca zaman sonra o kadar üzüldüm, öylesine kahroldum ki? Bilim insanlarına bu düşmanlık hiç bitmedi. Geçmişteki lânetli bu olaylar günümüze neden ders olmuyor? Yobaz ve karanlık kafalar nasıl böylesine etkili olabiliyor aydınlanmaya karşı? İktidarlarını nasıl yürütebiliyorlar yüzlerce yıldır halâ, günümüzde bile? Kendileri gibi yobaz düşünceli çocuklar yetiştirdikleri için mi onların sayıları daha fazla artıyor? Aydın kafalar kesilip atıldığı için mi sayıları az oluyor? Sorular, sorular, sorular. Aslında hepsini cevabını biliyorum sayılır da, kabullenemiyorum. İçime sindiremiyorum.
    :berduka

    ***************************

    Aydın bir kafa içinde beyin barındırdığı için sistemi tehdit eder.
    Güdülemez, istenileni yapıp köle olmaz.
    Oysa onlar kolayca yönetebilecekleri koyun sürüsü olsun istiyorlar.
    Öyle işte.

  2. “..Ama o yobaz kafalar kokuşmuşluklarıyla asırlarca karanlıkta sürünecekler….”
    Neden benim bu söze inancım yok ..

    *********************

    Karanlık aydınlığın suçudur…

  3. Çok etkileyici, dokunaklı bir olay bu… Son iki satırda özetlediğin gibi; Lavoisier, üstelik de bilim uğruna ölüme giderken bile hala bilime katkı sağlamaya çalışıyor. Öte yandan, sağladığı katkı da çok önemli: Ölümden sonra beyin, bir süre daha çalışıyor!
    Kesilen kurbanlıkların vücutlarının, kesildikten sonra kısa bir süre daha çırpınması da beyinle mi ilgili sence? Yoksa bu beyinle ilgisi olmayan tamamen istemsiz bir hareket midir?

    ****************************

    Kurbanlıkların vücutlarınn kesildikten sonra çırpınması ile ilgili bilimsel bir yanıtım yok malesef. Fakat kesilen bir kurbanın beyninden ziyade merak ettiğim şey onu kesenin beyin fonksiyonları. ehi.

  4. yine muhteşem bir bilgi haber sunmuşsun sevgili oyumben.. Göz kırpmanın ötesinde ne olabilir diye düşündüm..
    Menemen’de başı kesilen Kubilay’ın da süngü ucuna takılan kellesinin yukarıdan aşağı yobazların suratına tükürdüğünü düşündüm.. Ve bu isbat edilebilmiş olsaydı Lavoisier’in göz kırpışı gibi, bir şeyler değişebilir miydi diye düşündüm..

    *************************

    Kubilayın retinasında hala salyası akan yobazların resmi duruyor.
    Bu arada başım kesildiğinde dil çıkartcam ben. ehi.

  5. Bu paylaşımınız bir harikaydı. Elinize, emeğinize ve kaleminize sağlıklar dilerim. Çok teşekkürler…

    Alemlerin Rabb’inden alemlere Rahmet olarak gönderilen Fahri Kainat Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Peygamberimizin dünyayı şereflendirdiği Mevlid (veladet) Kandilinizi kutlar, alemlere hayırlara vesile olmasını dilerim.

    Allah’a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    ************************

    Teşekkür ediyorum.

  6. Giyotin hikayenizden üç bilgi ve öğüt aldım. Birincisi: Bir insanın ölümünü hiçe sayarak, ölümüyle oluşacak sonuçtan hala ilme katkıda bulunma çabası, her türlü övgünün üzerinde olup, herkesin bu olaydan ölene kadar bir şeyler üretmeye devam etmesi gibi bir ders alması gerekir.

    İkincisi: Bir insanın kafası kesilse bile, bir müddet daha komuta merkezi başta kaldığı için yaşamaya devam ettiğini öğrenmiş oldum.

    Üçüncüsü:Bilimi reddedenlerin asıl kendilerini cezalandırdıklarını öğrenmiş oldum.

    ve bu bağlamda; bu güzel paylaşımın ve bizi bilgilendirdiğin için, bak senin kafanı giyotine vermeyerek, seni tebrik ediyor ve seni övüyorum.

    En güzele emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    ******************************

    Kafa vücuttan ayrıldıktan hemen sonra beyindeki bilgiler bir başka beyne transfer edilebilir mi acaba? Ne bilim aklıma geldi.

  7. shibumi says:

    kafayı kesen yobaz beyine transfer olsa mesela..lanetlenmekten öte olurdu…

    ***************************

    Hoş bir fantezi. Rahatlatıcı.

  8. Resim ürkütücü…
    Bana karşı gülümsediğini görsem bayılırdım heralde.Dayanabilecek bünyem yok…
    Ama görenlerin de hala ders almadıkları beyinleri olmadığını söyleyebilirim.
    Bu yüzden kafaları kesilse bile bilim adına bir şey yapamazlardı.

    ******************************

    Bir dahaki yazımda ders alınması gereken resimler sunasım geldi.

  9. hiç ders alacak psikolojide değilim.keza canım sıkıldı. ben bayılırdım bu alete; kesin çözüm diye bakardım.eeee kelle gittikten sonrada çalışıyorsa bu beyin…:(( olmadı hocam tutmadım ben bu yazıyı…

    **************************

    Kelle varken çalışmamasından daha iyi sanki ehi. Hep çalışsın istiyorum.
    Zorlayalım onu. ( pötürt, dubrofff.)

  10. Bu sanırım daha çok işine aşkla bağlı olmakla, tutkuyla sahiplenmekle ve hatta ölümünün ötesinde bile düşünmekle ilgili bir durum. Aslına bakılırsa tarih bu tür hikayelerle dolu ve bu hikayelerin kahramanları o an ölseler bile hala bir blogda bile paylaşılıyor ve yorumlanıyor olmalarından ötürü ölümsüzler.

    ************************************

    İnsan ancak sevdiği işi yaparsa ona tutkuyla sarılabilir.
    Söylendiği gibi bir insan sevdiği işi yapıyorsa çalışıyor sayılmazmış.
    Gerçi sevdiğimiz işi yapamıyorsak yaptığımız işi severiz biz de. oh.

  11. misafir says:

    Nasıl çıkacak bu karanlıklar aydınlığa?

  12. Hep beraber yanacağız.

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette