Mutluluk Sanatı: Yaşam İçin Bir El Kitabı (1998) / Dalai Lama, Howard C. Cutler

Mutluluk Sanatı saygın bir psikiyatr olan Howard Cutler ile Dalai Lama işbirliğinin sonucudur. Kitap, Dalai Lama’nın çeşitli konulardaki düşüncelerini ve Howard Cutler’ın bunlar hakkındaki kişisel ve bilimsel görüşlerini içerir.

Cutler bu kitap üzerinde çalışmaya başladığında, mutluluğun tanımlanamayan bir gizem olduğu gibi Batılı bilimsel geçmişinden kaynaklanan bazı inançlara sahipti. Çok sayıdaki görüşmeleri sonunda Dali Lama onu mutluluğun bir lüks değil, varoluşumuzun asıl amacı olduğuna inandırdı, hatta yalnızca bununla kalmayıp ona giden kesin bir yol olduğunu da gösterdi. Öncelikle kaçınılmaz olarak acılara ve mutluluğa yol açan faktörleri tanımlamak gereklidir. Sonra acılara neden olanları elemeli ve mutluluğa yol açanları geliştirmeliyiz.

Mutluğun belik de en şaşırtıcı yanı ona ulaşmanın bilimsel bir yolunun bulunması ve bunun için de disiplin gerektiğidir. Cutler’ın belirttiği üzere: ‘daha görüşmelerimizin başlangıcında, sohbetimiz henüz bilimsel bir havaya bürünmemişken bu gerçeğin farkına vardım, sanki ona insan anatomisiyle ilgili sorular yöneltmekteydim; ancak burada söz konusu olan insan aklının ve ruhunun anatomisiydi.”

********************************************************************

Dalai Lama:

“Hepimiz fiziksel bir yapıya, akla ve duygulara sahibiz. Hepimiz aynı şekilde dünyaya geldik ve hepimiz öleceğiz. Hepimiz mutlu olmayı ve acı çekmemeyi dileriz.”

“Bence zamandan en iyi faydalanmanın yolu şudur: Eğer elinizden geliyorsa başka insanlara, hisseden canlılara hizmet edin. Eğer bunu yapamazsanız en azından anlara zarar vermekten kaçının. Benim felsefemin temeli budur.”

Howard Cutler:

“Zaman içinde Dalai Lama’nın başka kimsede görmediğim bir tamamlanmışlık hissiyle ve sakinlikle yaşamayı bildiğine ikna oldum. Budist bir rahip olmasına rağmen onun inançlarından ya da yaptıklarından Budist olmayanların da faydalanıp faydalanamayacaklarını merak etmeye başladım, bunların direkt olarak yaşamımıza uygulanması bizim daha mutlu, daha güçlü olmamıza ve belki de korkularımızın azalmasına yardımcı olabilir.”

“Mutluluğa ulaşmak olaylara bağlı olmak zorunda değildir. Mental alıştırmalar sayesinde çoğu zaman mutlu olma yeteneğini kazanabiliriz.”

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette