Niyet ve Yeniden Tanımlama Kalıpları

Niyet kalıbı, herhangi bir cümle veya genellemeyi ya yeniden çerçevelemek ya da desteklemek için, dikkati o genellemenin arkasındaki amaca yönlendirmeyi kapsar.

Yeniden Tanımlama kalıbı ise bir cümle veya genelleme ifadesi içinde kullanılan olumsuz bir kelime veya cümlecik yerine, aynı anlamda fakat farklı sonuçlar doğuracak olumlu yeni bir kelime veya cümlecik kullanmayı kapsamaktadır.

Dil illüzyonları içinde kullanılan niyet kalıbı NLP’nin temel varsayımlarından biri olan, ‘Her davranışın arkasında olumlu bir niyet vardır,’ varsayımına dayanmaktadır. Bu varsayıma göre:

Her davranış, ortaya çıktığı bağlamda, o davranışı yapan kişinin görüş açısından olumlu bir niyet taşımakta ve uygun olarak algılanmaktadır. O nedenle problemli davranıştan ziyade davranışın ardında yatan niyete tepki göstermek çok daha kolay ve verimlidir.

Niyet kalıbını günlük uygulamalarda kullanabilmek için söylenen söz veya kurulan cümledeki genelleme veya yargılamanın arkasındaki olumlu niyete göre cevap vermek gerekir. Örneğin: Mağazadan içeri giren herhangi bir müşterinin, bir ürüne ilgi gösterdiğini ancak, ‘Bunu beğendim ama korkarım benim için çok pahalı,’ dediğini varsayalım. Niyet kalıbını bilen ve bunu uygulamayı düşünen bir satıcı müşterinin bu yaklaşımı karşısında, ‘Bu söylediklerinizden paranızla değerli bir şeye sahip olmanın sizin için önemli olduğunu anlıyorum,’ diye yanıt verebilir. Buna benzer yanıtlar, müşterinin dikkatini çok pahalı yargısının arkasındaki niyete çekmeyi başarır ve bu durum müşterinin tepkisini sorun çerçevesinden istenen sonuç çerçevesine doğru değiştirmesine neden olur.

Kısıtlayıcı yargının altındaki niyete odaklanmak, sorun çerçevesini istenilen sonuç çerçevesine çevirmeye yardımcı olur.

Aynı örneğin ‘Yeniden Tanımlama’ kalıbındaki uygulamasında ise, ‘Bu ürünün fazla fiyatlandırılmış olduğunu mu düşünüyorsunuz?’ veya, ‘Bunu karşılayamamak gibi bir kaygınız mı var?’ gibi ifadelere başvurulabilir. Bu örnekte satıcının müşterinin itirazı hakkında daha net ve belli bir bilgi edinebilmesi için, ‘korkarım bu çok pahalı’ ifadesi iki farklı şekilde yeniden tanımlanmıştır. İlk yeniden tanımlamada ‘korkarım’ kelimesi yerine ‘düşünüyorsunuz?’, ‘pahalı’ kelimesi yerine ‘fazla fiyatlandırılmış’ ifadeleri kullanılmıştır. İkinci örnekte ise korku yerine kaygı, çok pahalı yerine ise karşılayamama kelimeleri tercih edilmiştir. Örneklerde de görüleceği üzere her iki yeniden tanımlama şekli de itirazın aslında uygun olmak birlikte müşterinin yargısını istenen sonuç çerçevesine yerleştirecek şekilde olumlu etkiler yaratır.

Bu yeniden tanımlamalar karşısında müşterinin göstereceği tepkiler, satıcı için çok önemli bilgileri de beraberinde getirmektedir. Örneğin: Sorun karşılayamama sorunu ise bir ödeme planı önerilebilir ve ya fazla fiyatlandırılma gibi bir algı söz konusu ise indirim koşulları tartışılabilir. Yeniden tanımlama tekniği herhangi bir düşünce ve etkileşim sürecine yeni kanallar açan basit ve son derece etkili bir yöntemdir.

Dil İllüzyonları

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette