Dilin Spiral Döngüsü Emoji

Sümer ve Akad’lardan günümüze yazım dili insanla beraber evrilmeye devam ediyor. Dijital haberleşme platformları kelimeler kadar emojileri de dildeki ifadenin içerisinde kullanıma sunmuş durumda. Üstelik emoji kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Farklı kültür ve dillerin ötesinde global bir alfabe oluşuyor adeta. Ancak tüm piktografik dillerin zorluk seviyesini artıran kavramların ya da cisimlerin resimleştirilmesi zorunluluğu, giderek bu global alfabenin genişlemesine yol açıyor.

Her uygarlığın tarihe girişinin yazıyla başladığını düşünebiliriz. Genel olarak yazılı sistemler, hiyoroglifler için figüratif desenlerden oluşan piktogramların, Çince’de olduğu gibi çivi yazısının biçemlenmesinden hareketle ortaya çıkmışlardır. Ardından simgesel kavramları temsil ettiklerinde ideogramlara geçilmiştir. Nihayetinde simgelerden bazıları genellikle ünsüzler sonra da ünlüler, dilin belli bir sesini betimlediklerinde fonogramlara ulaşmıştır.

Piktogramdan, ideogramlara oradan da fonogramlara ulaşan yazılı dil, teknolojik imkanların sunduğu emoji ile, adeta kıvrılan bir spiral gibi bu katmaların üzerinde yeni bir piktogram katmanı mı inşa ediyor?

Kelimelerin içinde donup kalan duygu ve düşüncelerimiz, emojiler ile, yüz ifadeleri, eylem ve şekillerin aktarılmasına olanak sağlayarak eriyip daha sıcak, daha duygusal ve daha zengin anlamlar ve duyumsamalar mı yaratıyorlar?

Emoji, yazılı dili zenginleştiriyor mu yoksa fakirleştiriyor mu?

Sanırım konu üzerinde detaylı ve bilimsel bir çalışma yapmadan bu soruları tam anlamıyla yanıtlamak mümkün görünmüyor. Ancak emojinin kullanım alanlarının giderek artması ve emojinin insan algısı üzerindeki etkileri üzerinde inceleme yapabiliriz.

Yapılan araştırmalar yıllar boyunca yazışma dilinde karşımıza çıkan ve yüzü andıran bu ifadelerin beynimizde de bir takım değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. 2014’ün Şubat ayında Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden Dr. Owen Churches ve ekibinin Social Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırması, yazışmalarda sıkça yer alan Smile ve Frown gibi ifadelerin doğrudan beynin yüz ifadelerini algılamaya ve tepki vermeye yönelik bölgelerini harekete geçirdiğini ortaya koymuştur (bit.ly/emoticonstudy). “Kültürel yoldan edinilmiş nörolojik tepki” adı verilen bu etkinin zaman içerisinde iletişim şeklimizi nasıl değiştireceğini öngörmek kolay değil.

Diğer yandan Herman Melville’in romanı Moby Dick’in tamamıyle emoji diline çevrilmiş versiyonu Emoji Dick’in oluşturulması bile emojinin yetkin bir dil haline gelme çabası adına dikkat çekici bir denemedir. Kitabın ünlü “Call me Ishmael-Bana İsmail deyin” açılış tümcesi kitapta telefon, bıyıklı adam, bot, balina ve OK işareti ikonlarıyla çevrilmiştir.

 

Konuştuklarınızı emojiye “çeviren” uygulamalar bile yazılmıştır.

Hatta emoji bulmacalar bile var:

 

Emojileri daha kolay ve etkin kullanabilmek için üretilmiş emoji klavyeler satışa sunulmuştur.

Emoji ile yabancı dil öğretimi bile yapılmakta.

Dijital pazarlamada emoji kullanımı:

 

Emojilerin son kullanım alanı ise alan adları olsa gerek. Artık en sık ziyaret ettiğiniz internet sitelerine sadece emojiler aracılığıyla girmeniz mümkün. xn--f28h.to sitesinde dilediğiniz emojinin alan adını alabilirsiniz.

 

Emojilerle ilgili istatistikler de çarpıcı bilgiler sunuyor:

-Pazarlama iletilerindeki emoji kullanımı, 2016 yılı itibariyle yıllık yüzde 775‘ten daha yüksek bir oranda artış gösterdi.

-Dünyada her gün 6 milyarın üzerinde emoji, çevrim içi mesajlaşmalarda kullanılıyor.

-Her yıl 17 Temmuz günü Dünya Emoji Günü olarak kutlanıyor.

-Temmuz 2017 itibariyle Unicode Standart listesinde 2.666 emoji bulunuyor.

-Temmuz 2017 tarihinden itibaren her gün Facebook’da 60 milyar emoji gönderiliyor

-Emojiler en çok mobil chat uygulamalarında kullanılıyor ve burada Whatsapp %79 ile başı çekiyor.

-Sosyal medyada emoji kullanımında ise Facebook %52 ile ilk sırada. Instangram’da ise emoji kullanımının oranı %30.

Sonuç olarak; kavramsal ve teorik ifadeleri anlatmakta yetersiz kalan emoji ile duygu ve hisleri ifade etmekte yetersiz kalan yazılı dilin kaynaşarak birbirinin eksiğini tamamlayan yeni bir hibrit dil yaratıyor olabiliriz.  Smile 

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette