*Kömürü elmas yapan sabrıdır.
*Bazen hayallerimiz, onların gerçekleşmesinden daha fazla mutluluk verir.
*Kaçınılmaz olanı kabul etmenin verdiği huzur, değiştirebileceklerimizi şekillendirmek için bize güç verir. Sanırım kaçınılmaz olan ile değiştirebileceklerimiz arasındaki farkı algılama yeteneğine de akıl diyoruz.
*Kimin daha çok şeyden anladığı değil, kimin daha iyi anladığı esastır.
*Felsefe acıyı bilgiye dönüştürme sanatıdır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Bilgi Paylaştıkca Çogalır...
Tek Cevap Kime:“Sayıklamalar 47”
sayıklama 47,5:
kömür milyonlarca yıl beklese bile elmas olmaz üstat. ikisinin oluştukları basınç ve derinlik farklıdır.
yani bu durumda -b- şıkkı geçerli oluyor: “bekleyen derviş, beklemekten…”
***************************************************
Kömür yerine Karbon demek daha doğru olurdu fakat o zaman da söz havalı olmazdı.
Bu arada aslında amacım sabrı kutsamak değildi. Bir yerlere ulaşmanın gayret ve çaba gerektirdiğini mümkün olan en kısa cümle ile açıklamak istemiştim.
Diğer yandan, ilginç bir bilgiye de değinelim:
“Elmasın karbon olduğu anlaşılınca, kömürün, grafitin elmasa dönüştürülebileceği düşünülerek, bu hususta birçok çalışmalar yapıldı. Nitekim bugün, grafitin elmasa dönüştürülmesi mümkündür. Termodinamik hesaplamalar grafitin elmasa dönüştürülmesi için en az 10.000 atmosfer basınç gerektiğini göstermiştir. Bununla beraber ilk defa H.Tracy Hall tarafından 1955 yılında 100.000 atmosfer basınç altında 2500 °C sıcaklıkta ve krom katalizör kullanılarak sentetik elmas elde edilmiştir. Ancak parçalar genellikle küçük ve siyah renkli olup, nâdiren mücevher evsafında olabilmektedir. 1962’de yapılan bir çalışmada 200.000 atmosfer basınç ve 5000 °C sıcaklıkta katalizörsüz olarak grafit elmasa dönüştürülmüştür.”