Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz* / Philippa Perry

Kızgınım demekle kızgın hissediyorum demek arasında bir fark vardır. İkincisi bir duygunun bildirilmesidir ve bizi bütünüyle belirtmez. Duygularımızla kendimizi ayırmak yararlı olduğu gibi kendi düşüncelerimizi gözlemleyebilmek de gereklidir. Bu şekilde farklı düşüncelerimizi fark edebilir, onlar olmak yerine onları inceleyebiliriz.

Sol beynimiz bize dilin ve mantığın, akıl yürütme ve matematiğin gücünü vermek üzere geliştikten sonra bile, memeli sağ beynimiz tarafından yönetilmeye devam ederiz. Duygularımız olmadan hiçbir karar veremeyiz. Harekete geçme nedenlerimizi daha iyi anlamak için, duygularımıza daha fazla zaman ayırmak yararlı olabilir ki kendini gözlemleme de burada devreye girer.

Akıl çağı diye adlandırılan bir zamanda yaşıyoruz ama fikirlerimizin, duygularımızın ve hareketlerimizin pek çoğu sağ beyinden gelirken, sol beyin o fikirler, duygular ve hareketler için daha sonra nedenler uyduruyor.

Bir duygu yanlış ya da doğru olmaz. Ahlaki olan ya da olmayan, duygularımızı eyleme nasıl döktüğümüzdür.

Yazmak kendi başına duygusal olarak işlemden geçirme edimi olabilir ve pek çok tehlike, aşırılık ve kontrol kaybı durumunun atlatılmasına yardım edebilir.

Rüyalar deneyimlerin dramatize edilmesidir ve ruhumuzun dile dökecek kadar işleyemediğimiz parçalarıdır. Rüyalarımızı ve onlara verdiğimiz tepkileri yazmayı öneriyorum.

Kendimiz ve başkaları adına nefret dolu düşünceler, kendimize yönelik yapıcı olmayan azarlar, amaçsız bir kötümserlik. Bu tür düşünceler döner durur, bizi hiçbir yere götürmezler ve depresyona yol açabilirler. Kendini gözlemleme bir açıdan da zihin konuşmalarımızın farkına varmak ve zehirli olanlarıyla aramıza mesafe koymaktır. Bu şekilde zehir üreten sinirsel patikalar daha az kullanılacak ve zamanla daralacak, farkındalık ve empati üretenler ise genişleyecektir.

İlişkilerde sorun yaratan farklılıklar değil, o farklılıklarla nasıl baş ettiğimizdir.

Yüksek stres düzeyleri paniğe ya da beyin dissosiyasyonuna yol açar. Dissosiyasyon, düşüncelerimiz, hislerimiz, duygularımız ve hareketlerimiz arasındaki bağlantının kopması ve bir tür gerçeklikten kopuştur. Bu yüzden yüksek stres düzeylerinden sakınılması gerekir. Diğer yandan ölçülü bir stres düzeyi zihnimizi formda tutar ve akıl sağlımızı korumaya yardım eder.

Dopamin üretme yolu yeni bir şey öğrenmek ve bununla beraber gelen heyecandır.

Bir roman ya da felsefi bir kitap okuduğumuzda beyninizin iki tarafını birden çalıştırırsınız: Yalnızca okuduklarınızla ilgili bir şeyler hissettiğiniz için değil, aynı zamanda zihniniz öğrendiklerinizle zaten bildikleriniz arasında yeni bağlantılar kurarak daha fazla çalıştığı için.

Ne kadar bilirsek o kadar yaratabiliriz

Kendinizi hangi hikayelere maruz bıraktığınız konusunda dikkatli olun. Ne olup bittiği konusunda bilgilenmek önemsizdir demiyorum, fakat sürekli olarak kötü haberler hakkında bilgilenmek ne dünya ne de dünya üzerinde yaşayan insanlarla ilgili dengeli bir görüş kazandırmaz. Bu kötü haberleri dengelemek için, iyimser hikayeler aramak ve içimizdeki iyimserliği beslemenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

8 Cevaplar Kime:“Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz* / Philippa Perry”

  1. Takip etmek isterim

  2. Hoş bir şey. :)

  3. Hala yaşıyorum bu hoş bir şey. :)

  4. “çooook çalışmam lazım üzerimde” ile “artık çok geç” arasında koşup duruyorum. duramadım bi yerde Beat Up

  5. Başlamak devamını getirebilmek için en uygun davranış tarzıdır.

  6. mustang says:

    ‘ayahuasca çayı’, ‘kava kava’ veya ‘üzerlik’ depresyona ve üçüncü gözün açılmasına (yan etki yaparsa eğer uyurken kıçınızın açılması da muhtemel olan bitkidir,sonra üçüncü gözü açayım derken boyut değiştirip eşekler cennetine giden tüneli açmak da var) iyi geliyormuş fakat bunlar maalesef Türkiye’de satılmıyor…Para biriktirebilirsem eğer,İlk tatilimi Paraguaya yapmayı düşünüyorum…mutlaka bu çaydan içmeliyim…Allahım neden bütün KÜSEL ŞAMANİK BİTKİLER latin amerika ülkelerinde???Bi çözüm yolu gösterin sayın abimiz!!!Nasıl temin edebiliriz bunları???

    ****************************

    Ayahuasca bir ağaç aslında. Şamanların ayinlerinde kendilerine has bir kaynatma metoduyla oluşturdukları bir içecek haline geliyor. Deneyimleme imkanım olmadı. İnsan üzerinde oluşturduğu etkileri deneyimlemeden tarif etmenin imkansız olduğunu düşünüyorum. Bana ilginç gelen insan sadece doğarken ve ölürken salgıladığı bir enzimi bu içeceği içtiğinde salgılıyor oluşu. Belki de ölüm ile yaşam arasındaki kapının eşiğinden kosmozu gözlemleme imkanı oluyordur. :)
    Nasıl temin edileceği konusunda bir fikrim yok. Fakat 46 dizisi bunu konu alıyor.

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette