Testte size sorulan ilk sorudaki: “Masum birine zarar verse bile bir eylem bazen ahlaka uygundur.” yargısına “katılmıyorum” veya “kesinlikle katılmıyorum” cevabı verdiniz.

Şimdi lütfen masum birine zarar veren bir eylemin ahlaken  neden doğru olmadığına dair en az bir davranış örneği düşününüz.

Bu örneği düşündükten sonra test sonucunu öğrenmek için aşağıdaki kutuyu tıklayabilirsiniz. ( Gerçek bir test sonucuna ulaşmak istiyorsanız bir davranış örneği düşündükten sonra kutucuğu tıklayınız lütfen. )

Test Sonucu İçin Tıklayınız!

Sadece birinci soruya vermiş olduğunuz cevap üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Soruda size önce “Masum birine zarar veren bir eylem kesinlikle ahlaka aykırıdır.” ifadesine katılıp katılmadığınız soruldu. Ardından yukarıda tam tersi bir yargı yöneltildi ve örneklemeniz istendi. Eğer bu tezatı fark ettiyseniz azınlıktasınız.Fakat bu tezatın farkında değilseniz resmen testin ilk sorusunda katılmış olduğunuz ahlak anlayışınızdan 180 derece çark etmiş durumdasınız. Şu anda insanın ahlaki kararlarını genelde içinden geldiği gibi, sezgileriyle, duygusal olarak aldıkları ve seçimi yaptıktan sonra öne sürecekleri savların veya mantıkların kendini haklı çıkartmaktan başka bir işe yaramayan boş konuşmalar olduğunu öğrenmiş bulunuyorsunuz. :) (Bu gerçek size biraz sert gelmiş olabilir bu yüzden derin bir nefes alın ve gevşeyin lütfen.) Burada alınması gereken bir ders varsa; muhtemelen ahlakla ilgili sorularda fazla doğmatik olmanın iyi olmadığıdır. Bir ahlaki doğruya ne kadar katı bir şekilde inanırsanız inanın veya size ne kadar mantıklı gelirse gelsin, büyük olasılıkla tam tersini eşit ölçüde güçlü savunan ve farklı şartlar altında, bizzat kendinizin üretebileceği savlar da vardır.