
“Kitap, yaşamınızı mitolojik bir öykü ya da serüven olarak görürseniz şu andakinden çok daha fazla kendiniz olabileceğinizi göstermeye çalışır. Pearson kitabını insan ruhu için bir kılavuz olarak tanımlar. Bu kitap kahramanlığı kendi dışlarında bir şey olarak görmeye devam ettikleri sürece kişisel ve toplumsal sorunların çözümlenemeyeceği inancından çıkmıştır.
İçimizdeki Kahraman bilimsel bir tez değildir ama kolay anlaşılır olması sayesinde Jung’cu arketipsel psikolojinin geniş kitlelerce anlaşılmasını sağladı. Pearson, Jung’un yanı sıra Kahramanın Serüveni fikrini yayan mitoloji uzmanı Joseph Campbell’a ve James Hillaman’a çok şey borçlu olduğunu itiraf eder.
Carl Jung insan ruhunun zaman içinde açığa çıkan güdülerini, arketiplerini tanımlamanın öncüsüdür. Örneğin, yaşamınızı özgeci olarak sürdürdüğümüzün farkına varırsak belki de düşünce ve davranışlarımızda daha savaşçı olmamız gerekebilir. Arketipler kötüden iyiye ilerlemek değildir, onların her biri koşullara bağlı olarak öne çıkan ya da yaşamımızın farklı dönemlerinde geliştirmemiz gereken bir yanımızı temsil eder.
Arketiplerin Özeti:
Arketip Görev Motto
Yetim Zorluklarla başa çık Hayat acı çekmektir.
Gezgin Kendini bul Hayat bir serüvendir.
Savaşçı Değerini kanıtla Hayat bir savaştır.
Özgeci Fedakarlık göster Daha yüksek iyiye adanmışlık.
Masum Mutluluğa ulaş Hayat mutluluktur.
Sihirbaz Hayatını dönüştür İstediğin hayatı yaratmak.”
**************************************************************************
“Her arketipin kendine göre bir dünya görüşü ve buna bağlı olarak yaşamına anlam katan hedefleri ve teorileri vardır. Yetimler güvende olmak ister ve istismara uğramaktan ve terk edilmekten korkarlar. Şehitler iyi insan olmak ister ve dünyayı iyi (koruyuculuk ve sorumluluk) ile kötü (bencillik, sömürü) arasında bir çelişki olarak görürler: Gezginler bağımsızlık ister ve kurallara uymaktan korkarlar. Savaşçılar güçlü olmaya, dünyada bir iz bırakmaya, yetersiz ve edilgin kalmamaya uğraşırlar. Sihirbazlar içlerindeki irfana sadık kalmayı ve evrenin enerjileri ile dengede kalmayı hedeflerler. Buna karşılık gerçek olmayan, yüzeysel nesnelerden kaçınmaya çalışırlar.”
“İnsanlar savaşçı olmaktan çıkıp sihirbazlığa yönelince paradigma değişir: Gerçeğe bakış açıları farklılaşır. Dünyanın sandıkları gibi tehlikeler, acılar ve yalnızlıklarla dolu olmadığını, bunun yalnızca yaşam serüvenlerinin gelişim dönemindeki kendi bakış açılarından kaynaklandığını anlarlar.”
“Her birimiz belli bir kalıba ya da arketipe göre düşünür ve davranırız. Bunların gücünü fark edin ve bunları kendi avantajınıza olacak şekilde kullanın.”
Carol Pearson
Carol S. Pearson, (D. 21 Mart 1944) Amerikalı bir yazar ve eğitimcidir. Psikiyatrist CG Jung , psikanalist James Hillman, mitolog Joseph Campbell ve diğer derinlik psikologlarının çalışmalarına dayanarak uygulamalı pratik eğilimlerle yeni teoriler ve modeller geliştirir.
Pearson en çok Harper San Francisco’nun en çok satanlarından biri olan The Hero Within: Six Archetypes We Live By (1986, 1989, 1998) kitabının yazarı olarak tanınır ve ardından daha geniş kapsamlı Awakening the Within Heroes: Twelve Archetypes to Find Our Kendimizi Bulmamıza Yardımcı Olur ve Dünyamızı Dönüştürün (1991). Hugh Marr’ın yardımıyla, insanların motivasyonlarını, bilinçdışı varsayımlarını ve anlatılarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için Psikolojik Tip Uygulamaları Merkezi (CAPT) tarafından yayınlanan Pearson-Marr Arketip Göstergesini (PMAI) birlikte yarattı. Düşün, söyle ve yaşa.
Ekim 2015’te yayınlanan en son kitabı Persephone Rising: Awakening The Heroine Within, derinlik psikolojisi, mit ve anı türleri arasında köprü görevi görüyor. Değişken bir dünyada bugün gelişmek için bir rehber olarak eski bir Yunan gizemli dininden arketipik hikayelerden yararlanıyor. Duygusal zekanın önemli bir yönü olan ve aynı zamanda bilişsel karmaşıklığı da oluşturan anlatı zekasının analizi ile sona erer. Nisan 2016’da Persephone Rising, Nautilus Kitap Ödülleri’nden kadın kitapları kategorisinde altın madalya aldı .
Genel halk için yazılmış bu tür kitaplara ek olarak Pearson, Eğitim, Pazarlama ve markalaşma, organizasyonel gelişim ve liderlik alanlarına, Çoğunluğu Eğitmek: Yüksek Öğretimde Kadınlara Meydan Okumak Geleneği, yardımcı editörler, Donna L. Shavlik ve Judith G. Touchton (1989); Kahraman ve Kanun Kaçağı: Arketiplerin Gücüyle Olağanüstü Markalar Oluşturmak, ortak yazar Margaret Mark (2001); Örgütsel Ruhun Haritalanması: Örgütsel Dinamikler ve Değişimin Jungcu Teorisi , ortak yazar, John G. Corlett (2004); ve Dönüşen Lider: Yirmi Birinci Yüzyılda Liderliğe Yeni Yaklaşımlar (2012).
Organizasyonel gelişim ve insan kaynakları uzmanlarının ve pazarlamacıların organizasyonel kültürleri anlamalarına yardımcı olmak için yine CAPT tarafından yayınlanan Organizasyonel ve Ekip Kültürü Göstergesini tasarladı. Kenexa, global insan kaynakları şirketi, CAPT gelen OTCI enstrüman satın aldı. IBM daha sonra Kenexa’yı satın aldı ve enstrümanı küresel kullanım için tercüme etti. Artık IBM Kenexa Organizasyonel Kültürel Analiz Anketi olarak biliniyor./
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Ülkeler topraklarının yüzölçümü kadar değil, o topraklarda yaşayan insanların beyinlerinin yüzölçümü...
Kaynak: http://www.listemiste.com/evrensel-7-yuz-ifadesi.html &nb...
Don Juan Öğretisi / Carlos Castaneda 3