Mitolojinin Gücü (1987) / Joseph Campbell

“Campell çok sayıda kitap okumasıyla efsaneleşmiştir. Wall Street İflası’ndan birkaç hafta  önce Avrupa’dan Birleşik Devletler’e geldi ve beş yıl boyunca iş bulamadı. Buna rağmen bu onun için zengin bir dönemdi: ‘Yoksulluğu hissetmedim. Sadece paramın olmadığını hissettim.’ Onun mutluluğu, neredeyse bedavaya kiraladığı bir barakada her gün durmadan okumaktı. Öğrenme hevesi olarak başlayan bu durum ‘mitolojilerin anahtarını’ bulma serüvenine dönüştü. Dünyayla ilgili öyküleri okudukça çoğunun ardında aynı şablonun yer aldığını fark etti: kahramana dönüşen insanı sınayan ve kanıtlayan bir dizi tecrübe, ‘kahramanın  yolculuğu’. Mitler hangi biçimde olursa olsunlar, daha zengin bir yaşamın içerdiği inanılmaz potansiyeli ortaya koyarlar.

Campbell’in büyük sorusu, ‘Mitler günümüzde yaşayan biri için nasıl etkili olabilir?’ idi. Hayatlarımız gerçekten Odysseus ya da Tanrıça Artemis’inkiyle kıyaslanabilir mi? Campbell mitolojik karakterlerin insanlığın arketipleri olduğuna inanıyordu: Onlar da sorunlarla karşılaşırlar ve bunların sonrasında yaptıkları eylemler bize yaşamla nasıl başa çıkabileceğimizi gösterir. Örneğin, kendimizi Bhagavad-Gita’daki genç savaşçı Arjuna’yla özdeşleştirmemizin nedeni egomuzu şişirmek değil, bu figürün bize öğreteceği bir şeylerin olmasıdır. Aslında mitolojide yalnızlık hissetmemiz mümkün değildir çünkü orada herkesin sahip olduğu insan ruhunu yönlendirecek unsurlar ve hayatımızın her dönemindeki deneyimlerimize ışık tutacak bir harita vardır. Campbell mitolojinin binlerce farklı kültür ve insan tarafından bestelenmiş ‘evrenin şarkısı’ olduğunu söyler. Mitler sayesinde bütün deneyimlerimiz bize güç verir; bu olmadan yaşam bir sürü anlamsız iniş ve çıkışlardan ibaretmiş gibi görünür.

Campbell hayatın anlamını kavramak için mitolojiye başvurmadığımızı, asıl amacımızın ‘hayat serüveninin değerini bilmek’ olduğunu söyler. İnsanlığın hayal gücünün ve tecrübelerinin daha geniş kapsamlı tarihçesinde kendimizi tanımlamazsak yaşamımız romantizmden ve derinlikten yoksun kalır. Kafamızdaki hikaye ve imgeler sahip olduklarımızın yalnızca ufak bir bölümüdür, geçmişteki kültür ve sanat hakkındaki bilgimizi artırarak hayat olağanüstü zenginleştirilebilir.

Çağdaş psikoloji dilinde mutluluk, en iyi olduğumuz işi yaparken tecrübe ettiğimiz akış durumudur; bu anlarda zaman durmuş gibi gelir ve hiç çaba harcamadan yaratıcı hissederiz. Burada sıradan bir keyif almanın ötesinde bir mutluluk vardır.

Campbell mutluluğu sizi her zaman bekleyen bir yol olarak tanımlar, burada yapacağınız işi nihayete erdirebilmeniz için doğru koşulların sağlanmasına yardımcı olacak ‘görünmez eller’ vardır.”

“Moyers: Mutluluğun peşinden giderken, öyle zamanlarda benim de hissettiğim gibi, görünmez bir elin sana yardım ettiği hissine kapılıyor musun?

Campbell: Her zaman. Bu mucizevi bir şey. Hatta bu görünmez ellerin her an ortaya çıkmasının sonucu olarak bir batıl inanç bile geliştirdim; mesela mutluluğun peşinde koşarken her zaman orada olan ve seni bekleyen bir yola giriyorsun ve yaşaman gereken hayat şu anda yaşadığın oluyor. Bunu fark edince mutluluğun yolu üzerinde bulunan insanlara rastlamaya başlıyorsun ve onlar senin için kapıları açıyorlar. Bence mutluluğun peşinden git ve korkma, nerede olduğunu bilmediğin kapılar önüne açılacak.”

“Her zaman sevdiğin işi yap ve harika bir yolculuk olarak hayatın değerini bil.”

Joseph Campbell

Joseph John Campbell (26 Mart 1904 – 30 Ekim 1987) Amerikalı bir mitolojist, yazar ve okutmandır.

Karşılaştırmalı mitoloji ve karşılaştırmalı din alanlarında tanınmıştır. Felsefesi genellikle şu deyişle özetlenir: “Mutluluğunun peşinden git.”

Joseph Campbell, 26 Mart 1904 tarihinde New York’ta Josephine ve Charles William Campbell’ın oğlu olarak doğmuştur. Çocukluğunda ailesiyle birlikte New Rochelle, New York’a taşındı. 1919’da New Rochelle’deki evi yangında giderken büyükannesi de öldü. 1921 yılında New Milford, Connecticut’daki Canterbury Okulu’ndan mezun oldu. Dartmouth College’da biyoloji ve matematik okudu, ancak beşeri bilimleri tercih ettiğine karar verdi. Columbia Üniversitesi’ne geçti. 1925 ve 1927’de Columbia Üniversitesi’nde BA ve MA dereceleri aldı.

Dartmouth’da iken Delta Tau Delta’ya katıldı. Başarılı bir atlet, pist ve saha etkinliklerinde ödül aldı ve bir süre için dünyanın en hızlı yarım mil koşucularından biri oldu.

1927 yılında Columbia Üniversitesi’nden Avrupa’da eğitim almak üzere bir burs aldı. İki yıl Fransa’nın Paris Üniversitesi ve Almanya’nın Münih Üniversitesi’nde Ortaçağ Fransızcası ve Sanskritçe üstüne çalıştı. Fransızca ve Almanca okumayı ve konuşmayı öğrendi.

1929 yılında ABD’de Columbia Üniversitesi’ne döndüğünde, Ortaçağ edebiyatının yanı sıra Sanskritçe ve Modern Sanat çalışmalarını sürdürme arzusunu dile getirdi. Fakülte onayını almayan Campbell, lisansüstü eğitimden çekildi.

Birkaç hafta sonra 1929 yılındaki Büyük Bunalım’ın gelişiyle 1929-1934 yıllarında zamanını New York, Woodstock’taki arazide bir kulübede geçirdi.

Çocukluğunda kızıl derililere duyduğu ilgi onu, dünyanın değişik çağlarına ait mitlerin karşılaştırmalı bilimine götürdü.

1931 yılında gittiği Kaliforniya’da bir yıl kaldı. Orada John Steinbeck ile tanıştı.

Joseph Campbell, Kaliforniya’da yazar John Steinbeck ve deniz biyolojisti Ed Ricketts’le Canterbury School’da 1933 yılında 1 yıl ve 1934’ten itibaren 38 yıl Sarah Lawrence Üniversitesi’nde profesör öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1972 yılında Sarah Lawrence College’dan emekli oldu.

Birçok yayımlanmış yapıtı bulunan Campbell 1987 Kasım’ında öldüğünde Historical Atlas of World Mythology adlı dizinin ikinci cildi için Honolulu’da çalışıyordu.

Joseph Campbell, 1933 yılında Canterbury School’da öğretim görevlisi iken yazdığı “Strictly Platonic” adlı ilk kısa öyküsünü Özgürlük dergisine sattı.

  1. Dünya Savaşı’nın başlarında Joseph Campbell, Indologist Heinrich Zimmer’in konferansına katıldı; ikisi iyi arkadaş oldular. Zimmer’in 1943 yılında ani ölümünden sonra, Joseph Campbell’e on yıl boyunca Zimmer’in çalışmalarını düzenlemek ve yayınlama görevi verildi. Heinrich Zimmer’in ders notları ve çalışmaları Joseph Campbell’in editörlüğünde Hint Sanatı ve Uygarlığında Mitler ve Simgeler ve Hint Felsefeleri başlıklarıyla kitaplaştırıldı.

1955-56 yıllarında Heinrich Zimmer’in Hint Ocağı Sanatı, Mitolojisi ve Dönüşümleri kitaplarını hazırlamak maksadıyla Sarah Lawrence Üniversitesi’nden bir sene izin alarak altı ay boyunca Güney Asya’da (çoğunlukla Hindistan) ve altı ay da Doğu Asya’da (çoğunlukla Japonya’da) zaman geçirdi.

 

Joseph Campbell, 1938 yılında eski öğrencilerinden dansçı-koreograf Jean Erdman ile evlendi. 49 yıllık evliliklerinin çoğunda New York’taki Greenwich Köyünde iki odalı bir dairede yaşadılar. Hiç çocukları olmadı. 1980’lerde Honolulu’da da bir daire satın aldılar ve zamanlarını iki şehir arasında geçirdiler.

Joseph Campbell, 30 Ekim 1987 tarihinde 83 yaşında Hawaii, Honolulu’daki evinde yemek borusu kanseri sebebiyle ölmüştür.

Joseph Campbell, Arthur Schopenhauer ve Friedrich Nietzsche’nin eserlerinden etkilenmiştir. Campbell’in efsane ve insan ruhuyla olan ilişkisiyle ilgili fikirleri kısmen Sigmund Freud’un öncü çalışmasına, ancak özellikle de büyük ölçüde etkileyen Carl Jung’un insan psikolojisi çalışmaları çalışmalarına bağımlıdır. Campbell’in mit kavramı, sembolik yoruma çok bağımlı olan Jung’un rüya yorumu yöntemiyle yakından ilişkilidir. Campbell ayrıca Carl Jung’un insan ruhunun yapısı hakkındaki teorilerini çokça kullandı ve sıklıkla ” anima / animus ” ve ” ego bilinci ” gibi terimleri kullandı.

1991’de Campbell’in dul eşi olan koreograf Jean Erdman, Campbell’in uzun zamandır arkadaşı ve editörü Robert Walter ile birlikte Joseph Campbell Vakfı’nı kurdu.

Kitapları :

1949 – Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

1972 – Myths to Live By

1968 – Creative Mythology

1990 – The Hero’s Journey

1988 – Transformations of Myth Through…

1992 – Batı Mitolojisi / Tanrının Maskeleri 3

1993 – Doğu Mitolojisi – Tanrının Maskeleri 2

1993 – İlkel Mitoloji – Tanrının Maskeleri 1

1994 – Yaratıcı Mitoloji – Tanrının Maskeleri 4

2000 – Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

Hint Sanatı ve Uygarlığında – Mitler ve Simgeler (Editör)

Kral ve Hortlak – Ruhun Kötülüğü Yenmesine Dair Hikayeler (Editör)

Mitolojinin Gücü – Kutsal Kitaplardan Hollywood Filmlerine Mitoloji ve Hikayeler

 

Kaynak:Biyografi.info 

 

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette