
“Chuang Tzu’nun Kitabı kendisinden 200 yıl önce yazılmış olan Tao Te Ching’in bir eşlikçisi, Taoculuğun temel eserlerinden biri haline gelmiştir. İlk yedi bölümü Chuang Tzu’nun bizzat yazdığı, diğperlerinin ise takipçileri tarafından yazıldığı söylenmektedir. Bunlar Çin tarihinde dikkat çeken kişilere başvuran kinaye ve anekdotlardan meydana gelmektedir ve Konfüçyüs, Laozi ve Lieh Tzu arasında geçen hayali konuşmaları içerir.
Chuang Tzu savaşan devletler çağının hengâmesinin insanlar daha önce Gök ile Yer arasındaki birliğe imkân veren Tao’yu bilmedikleri için çıktığını belirtir. Peki ya Tao nedir? Tao evrenin emel düzenidir, her şeyin doğal şekilde devinişidir. Bilge veya başarılı insan evreni hareket ettiren bu kuvvetin farkındadır, ona uyumlu yaşar ve onun her şeyin kaynağı olduğunu asla unutmaz.”
“Ortalama insan küçük başarılarını irdelemeye isteksiz veya bundan acizdir. O kendi hayatıyla ilgilidir, geçmişten veya evrenin büyüklüğünden bihaberdir. Ancak dünyaya kaygı ve karışıklık aşılayan küçük şeylerin çoğunu o yapar. Hikâye kendimizi güçlü nehirler olarak görmekten vazgeçip okyanusta küçük bir damla olduğumuzu unutmamamız gerektiğini söylemektedir.”
“Tao’yu kavrayan insanlar doğum ve ölüm döngüsü, talih veya talihsizlik konularında endişelenmezler. Çok büyük şeyler aramaya ya da kötü şeylerden kaçınmaya çok fazla yatırım yapmadan yaşayabilirler, onların mutluluğu mükemmel bir sükûnet ve önyargısızlıktan gelir. Her şeyi bütünün bir parçası olarak görürler.”
“Tao’ya uygun yaşayan biri mutluluğu aramaz. Hakiki mutluluk insanlığın normal yükünü taşımamaktan gelir. Tao’yla uygun yaşayan biri memnuniyettin ne olduğunu unutmuş bir memnuniyet türüne sahiptir ve mutlu olmamanın nasıl bir şey olduğunu bilmez. Bu nedenle mutluluk, mutluluk haline ulaşmanın ötesindedir. O mükemmel sükûnete ulaşmak suretiyle, insan düşünce, arzu ve duygusunun normal kutuplarının ötesinde bulunabilir. Yüce insan gösteriş yapmaz ve kazan için çabalamaz. Normlardan farklı düşündüğü ve davrandığı için Tao’ya uyumlu insan biraz çılgın görünebilir ama onun açısından bakınca da diğer inşaların yaşama şekli tuhaftır.”
“Kökeni saf ve sonradan çıkanı bayağı olarak düşünmek, birikimi noksan görmek; tek başına huzur ve spiritüel duruluk içinde yaşamak; buydu kadim zamanlarda Tao’nun yolu olarak bilinen.”
“Etiketlere maruz kalma, hilelerle dolu olma, olayların sorumluluğunu üstlenme, bilgiye maruz kalma. Sonsuz olanı idrak et ve iz olmayan yerde dolaş.”
“En iyi hayat görünmeyen evrensel düzen, yani Tao’yla uyum içinde olan hayattır.”
Chuang Tzu
Zhuangzi (pinyin), Chuang Tzu (Wade-Giles), Chuang Tsu ya da Chuang Tse ( okunuşu Cuanğzı) MÖ 4. yüzyılda Çin’in Savaşan Beylikler Döneminde yaşamış bir filozoftur.
Zhuangzi
Yazarı olduğu Taoizm felsefesindeki kitabı da kendi adıyla Zhuangzi olarak anılır. Zhuangzi Kral Hui Liang ve Kral Xuan Qi dönemlerinde yaşadığına göre; milattan önce 370 ila 301 yılları arasında yaşadığı öngörülür. Meng şehrinden olan Zhuangzi; doğduğunda sahip olduğu ismi Zhou idi. sozkimin.com Zhuangzi’nin felsefesine göre; hayatımız sınırlı ama öğrenebileceklerimiz sınırsızdır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Yaptığımız her tercih, biz farkına varmasak bile, problemin ortaya konuş şeklinden etkilenir. Yakla...
Siddhartha (1922) / Hermann HESSE
"Bu kitabın sarsılmaz bir mantığı vardır: Asil düşünceler asil insanları meydana getirir, olumsuz dü...
Tek Cevap Kime:“Chuang Tzu’nun Kitabı (4. Yüzyıl) / Chuang Tzu”
Yaşasın çılgınizm

************************************
Heyoo.