
“Tao Te Ching milyonların saygı duyduğu, dünyanın en ünlü felsefi ve spiritüel klasiklerinden biridir. Taoizm hakkında yazılmış en eski ve meditasyonel bu eser, aynı zamanda doğayla uyum içinde olmanın yarattığı gücün zamansız felsefesidir. Modern liderlik kılavuzu olarak benimsenmiştir ve günümüz yaşamına tamamen uygundur.”
“Kitabın adı ‘Güçlü Olmanın Yolu’ ya da ‘Yol (Tao) ve Erdem (Te) Klasiği (Ching)’ anlamına gelmektedir. Tao, te’yi belirler ya da bir insanın davranış biçimi tao ile uyum içindedir. Tanımlanabilen herhangi bie şey tao olamaz o, yaşam boyunca var olan ve evrenin temel birliğini yaratan sonsuz ruhtur. Tao tanrı bile değildir; tanrı tao’dan çıkmış bir varlıktır. Tao anlayışı, ona uyum sağladığınızda eylemlerinizin artık eylem olarak görünmeyeceğini ileri sürer.”
“Lao Tzu iki tip lider üzerinde durur: Geneleksel, sonuca ulaşmak için güce başvuran bir savaşçı, genellikle yang ya da maskulen yan; bir de feminen olan yin’le sembolize edilen iyileştirici lider.”
“Bilge kişiler kendilerini belli ederler. Çünkü onlar kendilerini bütünün parçası olarak görürler. Işık saçarlar. Çünkü başkalarını etkilemenin peşinde değildirler. Onların bilgeliği oldukları kişide kendisini gösterir, fikirlerinde değil. Tartışmayı reddederler, bu yüzden kimse onlarla tartışmaz. Dinlemek, uyum sağlamak, işbirliği yapmak, açık olmak, mümkün olan en iyi sonucu aramak, yin in bu yönleri bildiğimiz uygarlığı oluşturmuş olan, tuttuğunu koparan yang gücünü dengelemek zorundadır.”
“Engellerin çevresinden dolan, üstlerine gitme. Başarılı olmaya uğraşma. Doğru anı bekle.”
“Anlamaya çalışmak bulanık suda bir şeyler görmeye çalışmak gibidir. Sakin ol ve suyun durulmasını bekle. Harekete geçme zamanı gelinceye kadar bekle.”
“Kişiliğine sarılmaktan vazgeç ve tüm varlıkları kendin gibi gör. Böyle bir insana tüm dünya emanet edilebilir.”
“Karşında ister dost ister düşman olsun, ister kaybetsin ister kazansın, ister ünlensin ister utansın, akıllı kişiler itidallerini bozmalar. Onları olağanüstü kılan da budur.”
“Evrenin doğal akışına uyum sağlayarak yaşamınızı daha kolay ve daha etkin bir hala getirin.”
Lao Tzu
Çinli filozof. Taoculuk’un kurucusudur.
Lao-Tze’nin doğum ve ölüm yılları konusunda kesin bilgi yoktur. Kimi kaynaklara göre 604’te Po sancağındaki Kou kantonuna bağlı Khio-Jin köyünde doğmuş, 520’de ölmüştür. Konfüçyüs’ün, gençliğinde, onunla tartışmalara girdiği söylenir. Lao-Tze, Çinliler arasında Buddha gibi bir peygamber sayılmış, nurla aydınlatıldığına, anasının karnında seksen yıl durduğuna inanılmıştır. Gene, kimi tarihçilere göre, soyadı Li, adı Erh’tir. Kendisine aydınlık anlamında Po-Yang dendiği, öldükten sonra Tan (üstat) olarak anıldığı, Çin kaynaklarında Lao-Tze (yaşlı filozof) adının kullanıldığı belirtilmektedir. Bunların başka kişiler olduğu da öne sürülmüştür. Yaşamına ilişkin söylencelere karışmış pek az bilgiden biri de, Chou hanedanının arşivinde çalıştığı yolundadır. Bu sülalenin çöküş döneminde, yaşadığı yerden ayrılmış, bir geçitte, buranın bekçisinin dileği üzerine, görüşlerini anlatan Tao-Te-Çhing adlı kitabı yazmıştır. Bir öküzün sırtında Batı’ya gittiği, Çin’e hiç dönmediği söylenir.
Taocular’ın kutsal kitabı olan Tao-Te-Ching, Tao ve Te kavramları üzerine kuruludur. Tao, doğru yol ve ilke demektir. Te ise, Tao’nun insanda ortaya çıkışı, erdem anlamına gelir. Yapıt, 81 bölümden oluşur. Tao, önsüz ve sonsuzdur, her türlü bilginin üstündedir, adsızdır, varlığı doğuran yokluktur ve her varlık ona döner. Saltık iyi ve güzel olan doğanın da düzeni Tao’dur. Te, varlıkların Tao’dan aldıkları erdemdir. Te’nin ilkesi, bilgisizlik, arınmışlıktır. Öğrenmek için çaba göstermemek gerekir. Çünkü Tao Vu-Vei’dir (durağan). Sırlara ulaşmak için, isteklerden arınmalıdır. Dünya varlığı önemsizdir, insan alçakgönüllü olmalıdır.
Tao’ya uygun davranan yöneticiler iyidir. Onlar, halkın karınlarını doyururlar, bilgili olmalarını önlerler. Çünkü bilgilenmek, isteklerin ve dolayısıyla da kargaşalıkların baş göstermesidir.
Bilgi kuramını ahlak öğretisiyle özdeşleştiren Lao-Tze’ye göre insanı bilen akıllıdır, kendini bilen de aydınlanmıştır. Başkasını yenen güçlüdür, kendi kendini yenen büyüktür.
Lao-Tze, çocuk, kadın ve suyu güçsüz sayar. Ancak yalın olmakla birlikte, güçlü görünenleri çok güç tüketmeden, zaman içinde alt etmeleri ve arınmışlığı yansıtmaları nedeniyle Te’nin simgesi olarak görür. Taoculuk, Lao-Tze’den sonra da pek çok yandaş bulmuş, Çin’deki büyük felsefe okullarından biri olmuştur.
Kaynak: http://sosyolojisi.com/
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Siddhartha (1922) / Hermann HESSE
Yaptığımız her tercih, biz farkına varmasak bile, problemin ortaya konuş şeklinden etkilenir. Yakla...
[stream provider=video base=x:/www.benoyum.com/wp-content/videocast/ flv=x:/www.benoyum.com/wp-conte...