
“Nöroloji ile psikolojinin başka her şeyden bahsederken ‘muhakeme’den hemen hiç bahsetmemesi gariptir, oysa birçok nöropsikolojik rahatsızlığın temelinde muhakeme yetisindeki bozulmalar yatar.
“O halde Süper Touretteli sadece hayatını tek parça halinde sürdürebilmek için ve bir birey olmak için itkileriyle kimsenin olmadığı kadar savaşmak zorundadır. Buradaki mucize, hayatta kalma gücü ve isteği sayesinde çoğunlukla başarılı olmasıdır. Varlığımızın en güçlü yanı, kendimize yabancılaşmadan özgün bireyler olarak hayatımızı sürdürebilmemizdir. Bu güç, herhangi bir itkiden veya hastalıktan daha güçlüdür. Kazanan genelde sağlık olur.
“İnsan beyninin dehası devamlı olarak benlik duyumu yaratmasıdır. Bu benlik duyumu, en korkunç nörolojik rahatsızlıkta bile devam eder.”
Olive Sacks

1933’te doktor anne babanın çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelen Sacks, tıp diplomasını Oxford Üniversitesi’nden aldı. 1960’larda Birleşik Devletler’e taşınarak San Francisco’da asistanlık ve California Üniversitesi’nde ihtisas yaptı.
1965’te New york’a taşındı. 1960’larda Bronx’daki Beth Abraham Hastanesi’ndeki uyku hastalığına yakalanmış hastalarla yürüttüğü çalışmalarla tanınmıştır. Sacks bu hastaların çoğunu o zamanlar deney aşamasında olan L-dopa ilacıyla normal hayata döndürdü. Bu deneyler, kitabı Uyanışlar’a (1973) konu oldu. Kitap daha sonra bir Harold Pinter oyunu olan A Kind of Alaska’ya ve Robert De Niro ile Robin Williams’ın rol aldıkları Hollywood filmi Uyanış’a ilham verdi.
Serbest hekimliğin yanı sıra Sacks, Albert Einseteiin Tıp Fakültesi’nde klinik nöroloji profesörü ve New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde misafir nöroloji profesörlüğü yaptı. 2015 yılında kanserden ölmüştür.
Diğer kitapları: Sesleri Görmek: Sağırların Dünyasına Bir Yolculuk (Seeing Voices: A Journey into the Deaf) (1990), Mars’ta Bir Antropolog (An Anthropologist on Mars)(1995), Renkkörleri Adası (The Island of the Colorblind)(1996) ve Tungsten Dayı: Kimyasal Bir Çocukluğun Anıları (Uncle Tungsten:Memories of a Chemical Boyhood)(2001)
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Günümüzde insanoğlu hakkında yaşamsal bir olguyu anladığımız bir noktaya ulaşmış bulunmaktayız: Beyi...
Milton Modeli Dil Kalıbı: Deneyime Ayak Uydurma
Milton Modeli Dil Kalıbı: Gereklilik ya da Olanaklılık
2 Cevaplar Kime:“Karısını Şapka Sanan Adam (1970) / Oliver Sacks”
Çok enteresan bir kitap, bence herkesin okuması lazım..
**********************************
Umarım okuyan olur.
Merhabalar.
O kadar ilginç konular bulmaya devam ediyorsunuz ki, uzun bir aradan sonra tekrar sayfanızı ziyaret ettim. Önce bu güzel yararlı ve bilimsel paylaşımlarınız için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Siz de biliyorsunuz ki, her şeyin başı sağlık, gerisi teferruattır. Şu Yorumu yazmak zor gelmiyor da yorumun altındaki ahiret suallerinin yer aldığı boşlukları doldurmak o kadar zor geliyor ki anlatamam. Bu eklentiyi koymasanız olmaz mı?
Selam ve saygılarımla.
Selam ve saygılarımla.
****************************************
İlgi ve alakanız için teşekkürlerimi sunuyorum.
Yorum altındaki zor gelen alanların sebebi internette bot saldırısına maruz kalmamak. O alanlar olmadığı takdirde kötü niyetli kodlar siteye binlerce yorum yazabiliyor. Ne yazık ki yorum yazan için sıkıcı fakat gerekli bir güvenlik tedbiri.
Varlığınız mutluluk verici. Kendinize çok iyi bakın.