
Gerek Dil İllüzyonları, gerekse NLP’nin dile yaklaşımı “Harita Bölge Değildir” prensibi etrafında şekillenmiştir.
Anlambilim (General Semantics) uğraşıları sırasında önemli bir çalışma alanı olarak “nörolinguistik”ten bahseden Korzybski’nin düşünce ve metodları NLP’nin temellerini teşkil etmektedir.
NLP, yaşam boyunca edindiğimiz deneyimlerimizin sonucu oluşturduğumuz algısal temsillerimiz ve kullandığımız dil ile şekillenen içsel haritalara bağlı olarak herkesin kendine ait bir dünya görüşü olduğunu ileri sürer.
Yaşadığımız dünyayı nasıl yorumlayıp nasıl tepki verdiğimizi, deneyim ve davranışlarımızı nasıl anlamlandırdığımızı belirleyen gerçeğin kendisinden çok gerçek hakkındaki nörolinguistik haritalarımızdır.
Shakespeare’in Hamlet’in de belirttiği gibi, “iyi ya da kötü diye bir şey yoktur bunları oluşturan düşüncelerdir.”
NLP’nin kurucuları Bandler ve Grinder yaşama olumsuz veya yetersiz tepki verenlere karşın tam tersi zengin tepki verenler arasındaki temel farkın içsel dünya modellerinden kaynaklandığını ileri sürerler.
Korzybski’nin “Harita Bölge Değildir” derken özetlemeye çalıştığı kavram kısaca budur.
Bu sözün bize kazandırdığı farkındalıkla dünya haritalarımızı sürekli genişletip zenginleştirmenin önemi ünlü bilim adamı Einstein’ın “Sorunlar onları yaratan düşünce biçimiyle çözülemez,” sözünde yatmaktadır.
NLP’nin temel inancına göre dünya haritalarını genişletip zenginleştirebilenler aynı gerçeklik içinde kendilerine sağlanan seçeneklerden çok daha fazlasını algılayabilecekler ve sonuç olarak da yaptıkları ne olursa olsun bunu çok daha etkin bir biçimde gerçekleştirebileceklerdir.
Bu inanç doğrultusunda da NLP’nin temel misyonlarından biri insanlara dünya haritalarını genişletip zenginleştirebilecek Dil İllüzyonları gibi araçlar sunmaktır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Olmamız gereken şeyi olduğumuz gibi kalarak olamayız. –Max De PREE “Nereye gideceğini bilmiyorsan h...
Tanrı'nın kitapları, melekleri ve peygamberleri var. Günahları ve sevapları var. Cenneti ve ce...
* İnsanlar zorunlu olarak öylesine delidirler ki, adeta, deli olmamak deliliğin bir başka biçimidir....