
“Dhammapada antik bir bilgelik kaynağı ve spiritüel edebiyatın en değerli eserlerinden biridir. Aynı zamanda Theravada Budizmi’nin kutsal kurallarının bir derlemesi olduğu için Budizm görüşlerini öğrenmek için mükemmel bir kaynak.
Kitabın adı Sanskrit dilindeki dharma sözcüğünden gelir; evrenin işleyişi, onun varoluş kuralları anlamına gelir; pada ise ayak ya da adım anlamındadır. Dolayısıyla kitap bizi Nirvana’ya ya da kişisel özgürlüğe götürecek olan evrensel sevgi ve gerçeğin yolunu gösteren bir kılavuz gibidir. Dhammapada hem evrenin yasasını hem de dünyada bizlerin bununla uyum içinde nasıl yaşayabileceğimizi açıklar.
Siddhartha Gautama Buddha, Hz. İsa’dan 500 yıl önce yaşamıştır. Buddha onun gerçek adı değil, onursal bir unvandır. Buddha’nın öğretileri büyük bir başarı kazanmıştır çünkü ülkedeki kast sistemini, Brahmanların kendine özgü dilini ve törenlerini göz ardı ederek toplumun her kesiminden insanlarla buluşturmuştur.
Buddha gücün ahlakı bozduğunu biliyordu, bu yüzden onun etrafında gelişen dinde doğma yoktur; insanlar ile aydınlanma arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Buddha bir tanrı, kutsal bir varlık, hatta bir peygamber değildi; kendi adanmışlığı sayesinde mükemmel bir bilgeliğe ve duru bir zihne ulaşmıştı, onu takip edenlere yol gösteriyordu.
Dhammapada, Budizm’in sonsuzluğunu ve ulaşılabilirliğini temsil eder. Bölümleri vardır ama bunlar bir sıra izlemez. Yeni Ahit’in dünyayı değiştirmek isteyen bir genç adamın enerjisine sahip olmasına karşın Dhammapada’nın daha yaşlı bir kişinin bilgeliğini, huzurunu ve sabrını sergilediği ileri sürülmektedir.
Kitap keyif alma, mutluluk ve kötülük gibi güncelliğini koruyan konuları şiirsel bir dilde ele alır, Budizm hakkında yazılmış bazı eserlerin aksine bilgelik taslamaz ve konuyu dolaylı olarak değil direkt bir şekilde ele alır. Her dönem ve kültürde yeniden yorumlandığı için kitap çağ dışı değildir ve hayal edilebilecek en iyi yaşam için en doğru önerileri içerir.”
“Düşüncelerinizin kalitesini düzeltin ve geliştirin, o zaman dünyada korkacağınız fazla bir şey kalmaz.”
********************************************************
“Sandal ağacının, zakkumun, mavi nilüferin ve yasemin kokusu vardır fakat erdemin kokusu bu çiçeklerin kokusundan çok daha güzeldir.”
“Gel ve bu dünyaya bir bak. Aptalların içine daldığı boyalı ve asil bir savaş arabasına benziyor. Akıllı olanlar bu arabanın içine hapsolmaz.”
“Başlangıçta bilge olmayan ama daha sonra bilgeliğe ulaşan kişi bulutlardan sıyrılan ay gibi dünyayı aydınlatır.”
“Yüce yolu görmeden yüz yıl yaşamaktansa yaşamın tek bir gününde bu yolu görmek daha iyidir.”
“Nefret nefretle alt edilemez: nefreti yenecek olan sevgidir. Bu sonsuz bir kuraldır.”
“Yalnız kalabilen ve yaşayabilen insan, yaptığı işten asla bıkmaz; kendi kendisinin efendisi olduğunda tutku ormanının kıyısında mutlu bir yaşam sürebilir.”
“Şartlandırılmış tüm koşulların kötü olduğunu sezen kişi mutsuz olmaktan bıkar; o zaman karşısına tertemiz bir yol çıkar.”
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Bilinç değerlendirir, algılar eler. Bilinçaltının böyle bir şansı yoktur. Beyin gün içerisinde 2...
Yalanlar! Korumak, zulmetmek, güvence vermek, baltalamak, zarar vermek ve düzeltip olayları tatlıya ...
Don Juan Öğretisi / Carlos Castaneda 7