En basit fakat en etkili yeniden çerçeveleme metotlarından biri, bir deneyim veya yargıyı farklı bir dünya modeli ile görmeye çalışmaktır. NLP’de üç temel algı konumundan biri olan ikinci konum ve herhangi bir etkileşim sırasında bu konuma geçmek, kendimizi ikinci kişinin yerine koyarak geçekleştirilen bir süreçtir. Bu süreç dünya görüşümüzü, perspektifimizi sanki diğer kişiymişçesine değiştirmeyi içerir.
Olayları, düşünceleri ve çeşitli fikirleri, karşımızdaki kişinin görüş açısı, inançları, değerleri ve varsayımları ile algılamaya çalışmak, diğer bir ifade ile onun dünya modeli ile hareket edebilmek ikinci konuma geçebilmeyi başarmış kişi için birçok yeni iç görü ve kavrayışlara olanak sağlamaktadır. Söz konusu bu dil kalıbı, herhangi bir durum veya genellemeyi farklı bir zihinsel haritayla algılayıp söze dökerek anlatım yolu ile yeniden çerçevelemeyi içermektedir.
İkinci Konuma Geçmek olarak adlandırılan bu Dünya Modeli kalıbı NLP’nin temel ön varsayımlarından biri olan Harita Bölge Değildir ön varsayımına dayanmaktadır. Bu ön varsayıma göre;
Her insanın kendine ait bir dünya haritası vardır. Tek ve doğru harita diye bir şey söz konusu değildir. İnsanlar mevcut fırsatlar ve kendileri için en uygun seçimi yaparlar. En bilge ve yüce haritalar, en gerçek ve doğru olanlardan çok, en geniş ve en zengin seçeneğe olanak tanıyan haritalardır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
NLP Göz Erişim İpuçları
Meta Model. Meta model size anlatılanları kavrayışınızı mükemmelleştirecek bir dizi anahtar soru sun...
Milton Modeli Hipnotik Dil Kalıpları / Ters Meta-Model Kalıpları / Anlamsal Olarak Kötü Biçimlendirm...