Bunları Düşün (1964) /Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti’nin en pratik eseri olan Bunları Düşün Hintli öğrencilerle yapılan soru cevap oturumlarından doğmuştur ama dünya çapında kalplere ve zihinlere ulaşmıştır. Krishnamurti bu öğrencilere eğitimin asıl amacının bizi iş edinmeye hazırlamak değil, hayatı bir bütün olarak anlamaya yardımcı olmak olduğunu söyler. Eğitim nasıl sevileceğini, nasıl basit yaşanacağını, zihnimizi ön yargı, batıl inanç ve korkulardan nasıl kurtaracağımızı öğretir. Bu bilgiler olmadan hayatta adeta mekanik bir şekilde yol alır, gerçekten yaratıcı bir insan olamayız. Krishnamurti, Eğer ‘zihin kendi engellerinin ötesine nüfuz etmezse ıstırap doğar,’ der.

“Kitap dünyevi başarı konusunu etraflıca ele alır. Kültürümüz hırs ve başarıyı yüceltmektedir ve biz sonuç olarak daima bir hedef için çabalamamız gerektiğini düşünürüz. Ama Krishnamurti bir şey olma arzusunun daima hayal kırıklığı veya boşluk hissiyle sonuçlandığını öne sürer: ‘Hepimiz meşhur insanlar olmak isteriz ve bir şey olmak istediğimiz anda özgürlüğümüzü kaybederiz.’”

“Krishnamurti eğitimin gerçek amacının insanlara yapmayı sevdikleri şeyi bulma konusunda yardım etmek olduğunu söyler. Hırs bizim devamlı gelecekte yaşamamızı gerektirir, bu öyle bir gelecektir ki geldiğinde dahi kendimizi boşlukta hissederiz. Kazanma arzusunun çirkinliği olmadan çalışan insanlar dünyaya daha faydalıdır. Rekabet sadece hepimiz tek bir ödülü hedeflediğimizde gereklidir fakat her insan hazinenin dışarıda olmadığını, kendi kabiliyet ve ilgi alanlarımızda bulunabileceğini anlamalıdır. Bu, zekâdır. Hayatın amacı hakikati bulmaktır ve eğer her şeyin özüne inmeye çalışmazsak hızla ölüyoruzdur.”

“Bizler beynimizin ötesinde mevcut olan evrenin engin zekâsından istifade etmek suretiyle hayatımızı zenginleştirebiliriz. Tuhaftır, zihnin sürekli gevezeliğini durdurmakla aynı zamanda kendimizi tanıma imkânı buluruz. Bunun için, düşünmemek, eğer amaçlı bir şekilde yapılırsa, zekânın en yüksek formu olabilir.”

“Ancak tamamen feragat ettiğimizde, yani gerçekten hiçbir zorunluluk, bir şey olamama, kazanamama, bir şeylere ulaşmama korkusu olmadığında yaratıcı olabilirsiniz.”

“Hırslı olan güç arar ve bu arayış içinde, sevginin bilinen en büyük güç olduğunu görmez. Büyük sevgi büyük zekadır çünkü nihayetinde önemli olan tek şeyin sevgi olduğunu kabul etmektir.”

“Kuru bölgelere yağmur yağması olağanüstü bir şeydir, değil mi? Yaprakları temizler, toprak tazelenir. Bence biz de, yağmurun ağaçları temizlemesi gibi, zihinlerimizi tamamıyla temizlemeliyiz zira üzerlerinde asırların tozu var bilgi, tecrübe dediklerimizin tozu. Şayet siz ve ben her gün zihnimizi temizler, dünün kalıntılarından arındırırsak o zaman her birimizin zihni tazelenir, birçok varoluş sorunuyla başa çıkabilecek kabiliyete erişir.”

“Kültürün sınırlarının ötesinde düşünmeyi öğrenmek suretiyle gerçek bir devrimci ol.”

Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti (Telugu: జిడ్డు కృష్ణ మూర్తి) veya J. Krishnamurti (Telugu: జే . కృష్ణ మూర్తి) veya (Tamilce: கிருஷ்ணமூர்த்தி)(12 Mayıs 1895 – 17 Şubat 1986), Hindistan asıllı düşünür, konuşmacı ve yazar. Hindistan’ın Madanapalle kentinde doğdu. 1909 yılında C.W. Leadbeater tarafından keşfedildi. 13 yaşındayken Theosophical Society tarafından “dünya öğretmeni” olarak seçildi. Konuşmaları ve yazıları herhangi bir dinle bağlantılı değildir. Kendisine Mesihlik yakıştırılmış olmasına rağmen bunu kesinlikle reddetmiştir. Bütün dünyada geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmış olmasına rağmen çevresindekiler tarafından oluşturulan örgütü kendisi dağıtmıştır. Hiçbir zaman kendisini bir otorite olarak görmedi ve çevresinde müritlerin oluşmasını istemedi. Her zaman bir birey ile bir başka birey olarak konuşmayı tercih etti. Krishnamurti, 1986’da ölümüne kadar konuşmalarını sürdürdü.

Kendi adıyla basılan eserler Dünyayı dolaşarak yaptığı konuşmalardan derlenmiştir.

Konuşmalarında “hakikatin/gerçeğin yolları olmayan bir ülke” (“truth is a pathless land.”;) olduğunu ve bireyin ancak sessiz/dingin bir farkındalıkla ve tüm yaşam ile bütünleşerek yaşaması halinde gerçeğin/hakikatin kendiliğinden geleceğini söylemiştir. Ölüm ile Yaşamın bir ve tekliği, yaşamın durağan olamayacağı, korku, özgürlük, şiddet, doğa ve çevre vb. üzerine konuşmalar yapmıştır.

 

Kitaplarından seçmeler

Zihin ve Düşünce Üzerine, Ayna Yayınevi

Öğrenme ve Bilgi Üzerine, Ayna Yayınevi

Özgürlük Üzerine, Ayna Yayınevi

Yaşamak ve Ölmek Üzerine,, Ayna Yayınevi

İlişki Üzerine, Ayna Yayınevi

Korku Üzerine, Ayna Yayınevi

Tanrı Üzerine, Ayna Yayınevi

Doğa ve Çevre Üzerine, Ayna Yayınevi

Çatışma Üzerine, Ayna Yayınevi

Sevgi ve Yalnızlık Üzerine, Ayna Yayınevi

Doğru Meslek Üzerine, Ayna Yayınevi

Hakikat Üzerine, Ayna Yayınevi

Eğitim Üzerine, Ayna Yayınevi

İç Özgürlük, Çeviri: İlhan Güngören, Yol Yayınları

Zamanın Sonu, Ayna Yayınevi

Farklı Bir Yaşam, Ayna Yayınevi

Meditasyonlar, Ayna Yayınevi

Sen Dünyasın, Omega Yayınları

İçsel Devrim, Omega Yayınları

Bilinenden Kurtulmak, Omega Yayınları

Bunları Düşün, Omega Yayınları

İlk ve Son Özgürlük, Omega Yayınları 

 

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette