
“Bach’ın çok satan kitabı, Jonathan adlı bir martı hakkında cesaret verici bir fabldır. Martı kendisinin sıradan bir martı olmadığını düşünüyor ve hayattan başka bir şey istiyordur. Hikâye, uçmakta olan martıların birçok huzur verici fotoğrafı da dâhil 100 sayfa bile değildir. Kitap bugün, o zaman ortaya çıkan alternatif spirütüalizm veya New Age spiritüalizmin bir simgesidir.”
“Jonathan sürüsündeki diğer kuşlardan farklıdır: ‘Çoğu martı için mesele uçmak değil, karnını doyurmaktır. Bu martı için ise mesele karnını doyurmak değil, uçuştur.’ Babası ona, ‘yemek bulabilmek için uçarsın’ der, bir kuşun sırf uçmuş olmak için uçmadığını söyler.”
“Mesele sadece yaşamak değil, bir şekilde kendini geliştirmek, kendi çapında mükemmele ermeye çalışmaktır. Çoğu martı bir kere de dünyaya gelse bunu anlamaz. Jonathan’a şöyle derler: ‘Bu dünyada öğrendiklerimiz sayesinde bir sonraki dünyamızı seçebiliriz. Hiçbir şey öğrenmezsek bir sonraki dünyamız, bütün kısıtlamaları ve zorluklarıyla aynısı olur.”
“Çok sıradan şeylerden bahsediyordu; bir martının uçmasının doğru olmasından, onun doğasında özgürlük olduğundan; ritüel, batıl inanç ya da herhangi bir kısıtlama olsun, bu özgürlüğe karşı ne varsa bertaraf edilmesi gerektiğinden.”
“Martı Jonathan can sıkıntısı, korku ve öfkenin martıların hayatının çok kısa olmasının sebepleri olduğunu keşfetti ve bu düşüncelerinden kurtulduğu zaman uzun ve güzel bir hayat yaşadı.”
“Bugün 50 yıldan fazla zaman sonra, kitabın konusunun orijinalliğini göz ardı etmek kolaydır. Bazı insanlar kitabı çok naif bulsalar da kitap, insan potansiyeli hakkında eskimeyen fikirler ortaya koymaktadır. Kitap bize çoğu insanın Jonathan’ın sürüsündeki gibi olduğunu gösteriyor: Kendi dar bakış açılarından kurtulabilirlerse onları hangi zenginliklerin beklediğini fark edebileceklerini.”
“Yaşamın amacı sadece hayatta kalmak değil, kendi mükemmelliğine ulaşmaya çalışmaktır.”
Richard Bach
Richard Bach (23 Haziran 1936) Amerikalı yazar. Türkiye’de özellikle Martı kitabıyla ünlüdür.
Richard Bach 1955’te Long Beach State College’e başladı. Kurgu ve hayal konusunda birçok eser yazdı. Kitaplarının çoğunu kendi hayatından esinlenerek yazdı. Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak çalıştı. Ardından birçok işe girdi. Kitaplarının çoğunda bir şekilde uçmaktan bahsetti.
1970 yılında; Yem bulmak için uçmak yerine hızlı ve akrobatik uçmayı seçen bir martının hikâyesini anlatan kitabı, Martı’yı yazdı. Kitap 10.000 sözcükten daha az olmasına rağmen kurgu ve kurgu dışı kitaplar arasında en çok satan oldu. Rüzgârla Uçmak’a kadar en çok satanlarda yer aldı. Ardından gazeteci olarak işe başladı ve babasız büyümek hakkında bir kitap yazdı.
Bach 1977’de, Martı filmini çektiği sırada, aktris Leslie Parrish ile evlendi. Bach’ın Sonsuza Uzanan Köprü ve Bir eserlerini etkileyen kişi oldu. 1999’da boşandılar.
Türkçede yayınlanan kitapları:
-Martı
-Hipnozcu
-Sonsuza Uzanan Köprü
-Bir
-Mavi Tüy Gönülsüz Bir Mesih’in Serüvenleri
-Hiçbir Şey Rastlantı Değil
-Aklım Nereye Gidiyor
-Gelincik Güncesi / Havacı Gelincikler Gökyüzünde
-Gelincik Güncesi / Kurtarma Gelincikleri Denizde
-Güvenlikten Kaçış
-Pırpır
-Uzak Diye Bir Yer Yok
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Richard_Bach
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Dört Arketip (1968) / Carl Gustav Jung “Zihinlerimiz hayal ve efsaneden bahseden daha derin bir bi...
Kişi yemek, içmek, barınak, seks gibi fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra sevilme, ait olma, kabul gör...
* Neanderthal kadını için en çekici erkek, mağaraya en çok et getiren avcıydı. * Usta...
Tek Cevap Kime:“Martı Jonathan Livingston (1970) / Richard Bach”
*************************