C-P Sistemi [Kırmızı] Seviye Üç (Benmerkezci)

Kural: Kendini şu anda düşünmeden ifade eder ve başkalarını boş verir.

Bakış Açısı: Dünya saldırganlık, düşmanlık, öfke, bencillik ve hedonizmle doludur. Güçlü olan hâkim olur.

Yaşam Hedefi: Gerçek ya da hayali her türlü baskı veya tehdide karşı savaşmaya hazır bir şekilde kendi ihtiyaç, dürtü ve isteklerini karşılayabilecek düzeyde güç kazanmak ve bunu ustalıkla kullanmak. Grubun, sistemin ve başkalarının kontrolü altına girmekten kaçmak ve bütün tehditlere karşı tarafın kurduğu hakimiyete hızlı bir şekilde yanıt vermek. Başkalarının ne düşüneceğini ve hissedeceğini düşünmeden kendi bağımsızlığını ortaya koymak. Saygı elde etmek ve utançtan kaçınmak.

Klasik Şartlanma: Kişiler en iyi ödüllendirildiklerinde öğrenirler.

Varoluş Şekli: Benmerkezci.

Varoluş Sorunları: Kendinin farkında olarak yaşama.

Uyum Mekanizması: Katı, iddialı, cesur, atak, ahlak dışı ve eyleme odaklı görünür. Suçsuz olma eğilimi gösterir. Kendini değil, başkalarını suçlu görür. “Yapanın yanına kar kalır” ve “Güçlü olan haklıdır” görüşlerine inanır. Sadece kendini düşünerek hareket eder ve kimseye güvenmez. Utanç ve itibar kaybından kaçınır. Başkalarını kullanmaya ve güç ve kontrolü elinde tutmaya devam etmek için gerekli tüm yolları kullanır.

Dışa Vurma: Tarihte hedonisttik imparatorluklarda ve kültürel vahşetlerde görülür. Günümüzde baskıcı rejimlerde ve diktatörlüklerde görülür. Kısmen de olsa çocuk gelişiminin belirli reaktif aşamalarında görülür. Maço tarzda mesleklerde ve uğraşlarda görülür. Rambo, Clint Eastwood ve çoğu kovboy filmlerinde görülür. Ceza evlerinde ve mavi yakalı suçluların çoğunda bulunur. Çoğu rap müziği bu tip bir düşüncenin ifade bulmuş halidir.

 İçsel: Alaycılık, hayata küskünlük, pasif-agresiflik, düşmanca tutumlar.

Dışsal: Aşırı hareketlilik, ilgi arayışı, isyankarlık, risk alma.

İşlev Aralığı:

  Düşük: Kendine zarar verici, isyankâr, toplumun kısıtlamaları arasında çaresiz, son derece bencil, ilkel, çıkarcı, sömürücü, kaba, kanun dışı ve acımasız

  Yüksek: Aklına geldiği gibi hareket eden, renkli, enerjik, atak, geleneklere aldırmaz, yenilikçi ve özgür.

Örgütlenme Yapısı: İmparatorluk/Erk odaklı. En iyi olanın hayatta kaldığı, en güçlü kişinin kararları verdiği yapı. Büyük patron kitleleri peşinde sürükleyen patronlar işi yönlendirir. İletişim sadece aşağı yönlüdür. İlişkileri belirleyen güçtür. İş yerinde her zaman denetim gerekir. Patron izlediği sürece iş yapılır. Patron arkasını döndüğü an iş durur. Mümkün olan her an işverenden faydalanacaktır.

Öğrenme Şekli: Öğrenme ve uygun davranışlar anında ödüllendirilir. Öğrenen kişinin bazı sertliklerine izin veren güçlü bir öğretmen vardır. Öğretmen pekiştiricidir. Öğretmen net sınırlar taahhüt eder. Ceza zarar vericidir ve genellikle ters teper. Cezalandırıcı olmayan güç. Negatif davranışı önlemek için davranış gerçekleştikten sonra reaktif değil proaktif olunmalıdır. Öfke ve itibar kaybına yol açan bir olaydan sonra çöker. Karşılıklı saygı önemlidir. Katılımcı tarzda hizmet içi eğitimi tercih eder. Kısa dikkat aralıkları vardır.

Motivasyon Kaynağı: Başarı ani pekiştirenler getirmelidir. En iyi pekiştirenler psikolojik ihtiyaç sistemine ulaşır. Güçlü ihtiyacın tatmin edilmesi daha büyük bir öğrenimi beraberinde getirir.

Yönetim Açısından Yaklaştırıcı ve Uzaklaştırıcı Ögeler:

(+) Ödülü hemen vermek; maço eğilim; meydan okuma ve cesaret; kahraman şahsiyetler; kişisel güç, görünüşe önem vermek, saygı görmek, doğa ve diğer insanlar üzerinde kontrol kazanmak.

(-) Güç veya cesaret sınaması, akrabaları karalamak; haneye tecavüz, daha güçlü silahlar sergilemek, taklit yapmak, lakaplar takmak, alay etmek ve gülmek.

Geçişe Neden Olan Soru: Bunun daha kolay bir yolu olmalı?

Benmerkezci varoluş (C-P) düzeyinde eğitilmemiş, kaba, iddiacı bir bireysellik ön plana çıkar. Bu düzey “Maykyevelist” olarak adlandırılabilir çünkü bu bireysellik Prens’in yazarının insan olmanın özü olarak tanımladığı her şeyi içerir. Tarih bize hayatta kalma mücadelesinde özgürlüğünü elde eden çok az sayıdaki kimsenin neredeyse kontrolden çıkmış bir şekilde yeni bir varoluş düzenine geçtiğini ve sürekli yerinde sayan kabilesel varoluşun ağır yükünden kendilerini kurtaramayan kabile üyelerini de arkasından sürüklediğini ileri sürer. Ayrıca tarih bunlardan emir verenlerin azınlık, boyun eğenlerin ise çoğunluk konumunda olduğunu gösterir. Çoğunluk, azınlığın “güçlü-olan-haklıdır” fikrini kabul etmiştir çünkü bunu kabul etmek hayatta kalmalarını sağlamıştır. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de hala böyle.

Bu Prometeci bakış açısı (C-P düzeyi) “zenginlerin imtiyazları” ile “yoksulların görevlerine” dayanıyordu. En sonunda, tarihsel olarak tarım reformuna dayanan bu yaşam biçimi yerleştiğinde hayat, hayatta kalmanın kontrollü ilişkiye bağlı olduğu devam eden bir süreç olarak görülür. Bağlılık ve sadakat, hizmet etmek ve soyluluğun sorumluluğu bu hayat biçiminin köşe taşları olur. Serflik yoluyla kendilerini sağlama alan “zenginler”, hayatı kendi isteklerine göre “doğru” düzene oturttular. Her bireyin, kendi yaşamının devamı ve hayatın nasıl yaşanması ile ilgili gerekli gördüğü davranışları ayrıntılarıyla sergilediği bir düzen gelişmiş ama çok az sayıda insan bir parça güç elde edebilmiş, geri kalanlar da boyun eğmek durumunda kalmıştır.

Hem emir verenler, hem de boyun eğenler kendilerini tehditlere karşı koruyacağını düşündükleri standartlar geliştirir ama bu standartlar oldukça kaba standartlardır. Boyun eğen, kendisi için mümkün olan yaşam biçiminin sınırları içindeki her şeyden mümkün olduğunca kaçmaya çalışır. Emir veren ise kendisini memnun edecek şeyleri yapar. Emir veren, varoluş nedeni olarak kendi çıkarına göre çok sayıda bireysel hak öne sürer. Bu haklar zamanla kralların mutlak hakları, yönetimin dil uzatılamaz imtiyazları, gücü elinde tutanların geri alınamaz hakları ve hatta dolandırıcıların hileyle kazandıkları haklar haline gelir. Bu dünya insanın açgözlülüklerinin- “zenginler” tarafından açıkça ve utanmadan, “yoksullar” tarafından ise gizli ve dolambaçlı yollarla – saldırganca ifade edildiği bir dünyadır.

Ama bu sistem istikrarlı bir feodal yaşam biçimine dönüştüğünde, hem “zengin”, hem de “yoksul” için yeni bir varoluş sorunu ortaya çıkar. Çünkü “zengin” için ölüm hala vardır ve “yoksul” bu sefil hayatı yaşamak zorunda olmasının sebebini kendine açıklamak zorundadır. Sonunda bu karmaşadan insanın dördüncü varoluş düzeni, yani D-Q yaşam biçimi çıkar.

İnsan bu noktada ihtiyaçların garanti altına alındığı kalıcı düzeye geçer ve sakınmacı öğrenim yoluyla öğrenir. D-Q düzeyine geçerken her şeyin bir nedeni, yani “zenginin” hayatta bu kadar çok şeye sahip olup da sonunda ölümle yüzleşmek zorunda olmasının ve “yoksulun” sefil bir hayata katlanmaya zorlanmasının bir nedeni olması gerektiği fikrine dayanan bir yaşam biçimi edinir. Bu arayış “zengin” ile “yoksul” farkının kontrol altında tutulan bir planın – insanı ve onun kaderini yöneten güçlerin planının – bir parçası olduğu fikrini doğurur. Böylece, dünyanın en büyük dinlerinden ya da en büyük felsefelerinden biri üzerine kurulu ermiş hayatı ortaya çıkar. Bu noktada insan, inandığı şeyin bu hayatta ya da ebediyette kalıcı huzuru sağlayacak, ya da hem “zengin” hem de “yoksul” insanların acılarını sona erdirecek bir yol olduğuna karar verir. Kurtuluşu bu noktada arar.

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

2 Cevaplar Kime:“C-P Sistemi [Kırmızı] Seviye Üç (Benmerkezci)”

  1. Turquoise says:

    Yes :nerd: ??????

    ***********************

    :)
    :bingung:

  2. Yes

    ********************

    :)

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette