
Clare W. Graves psikoloji profesörüdür. 1914 yılında New Richmond, ABD’de doğmuştur. Graves, New York, Schenectady’deki Union Koleji’nde psikoloji profesörlüğü yapmıştır. Bundan önce, Ohio, Cleveland’da Cuyahoga Kent Mahkemesi’nde kriminal psikolog ve Case Teknoloji Enstitüsü ve Western Reserve Üniversitesi’nde profesör olarak hizmet vermiştir. Kendisi, kariyerinin unutulmaz bir parçası olarak adlandırdığı, “İnsan Varoluşunun Düzeyleri” teorisi üzerine araştırmalarına 1952’de başlamıştır.
Graves, insan davranışını sekiz var oluş düzeyinde ele almıştır. Teorisi 1966 yılında Harvard Business Review de yayınlanmış ve geniş bir alanın dikkatini çekmiştir.
Oluşturduğu on Graves kavramı Ulusal Değerler Merkezi tarafından ABD ve diğer ülkelerde bazı büyük şirketlerde, meslek kuruluşlarında, hükümet bürolarında, okullarda, profesyonel ve üniversite spor programlarında uygulanmıştır.
Bu kavramlar:
1.İnsanların değer verdiği konular farklılık gösterir çünkü düşünme biçimleri farklıdır. İnsanların farklı düşünme biçimleri vardır çünkü beyinleri farklıdır.
2.Farklı kuruluşlar Psikoloji Haritası üzerinde farklı pozisyonlara sahiptir ve çalışanlarına ve yaptıkları işlere uygun yönetim stratejileri geliştirmek zorundadırlar.
3.Yöneticiler bütünlüğü sağlamak için kuruluştaki bütün konulara – işe alım, seçim, yerleştirme, eğitim, dâhili yönetim, pazarlama – tutarlı ve sistemli bir yaklaşım geliştirmelidir.
4.Kuruluşlar insanları gerçekte bulundukları düzeyden yönetebilmek için yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı işleyen yönetim sistemleri açısından örgütlenmelidir.
5.Başarılı kuruluşlar başlangıçta kendilerini başarıya götüren yöntemlerle insanları yönetmeye devam ederlerse başarısızlık tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar.
6.Günümüzde insanların farklı bir biçimde yönetilmeleri gerekiyor çünkü Psikoloji Haritasında pek çok yöneticiden daha hızlı ve ileri bir düzeye ulaştılar.
7.Pazarlama stratejileri genellikle başarısız oluyor çünkü bunları tasarlayanlar kendi pazarlama aynalarını kullanıp, ulaşmak istedikleri diğer insanların da aynı değer sistemlerine sahip olduklarını varsayıyorlar.
8.Asıl mesele insanları nasıl motive ettiğiniz değil, yaptınız şeyler ile onların doğal motivasyon akışını nasıl uyumlu kıldığınızdır.
9.Günümüzün üretkenlik sorunu, kültürümüzde çürüme değil, ilerlemenin bir işaretidir. Bu da bizi bugün ulaştığımız noktaya dayanan yeni yönetim yolları bulmaya zorlayacaktır.
10.İnsanlar farklı öğretmen/eğitmenlerden farklı şekillerde öğrendikleri için öğretimin veya eğitimin görevi öğrenci, öğretmen ve eğitim stratejilerini eşleştirmektir.
Bu kategori altında Graves’in değer sistemleri ile ilgili yazılar devam edecektir. Umarım Graves’in Değerler Sistemi Teorisi olarak da adlandırılabilecek Gravesien Teorisi, Spiral Dinamikler ve İnsan Varoluşunun Düzeyleri gibi konular okuyucuları için, insan doğasına değin derin bir kavrayışın kapılarını aralayabilir.
2 Cevaplar Kime:“Graves Değer Sistemleri”
4. madde nedense çok sevdiğim bir kitabın altını çizdiğim bir cümlesini hatırlattı.

‘İlkel organizasyonlarda başarının sahibini bulmak çok kolayken, başarısızlığın müsebbibini mumla ararsınız.
Başarı yukarıdan aşağıya doğru takdir edilirken, başarısızlık aşağıdan yukarı doğru cezalandırılır.’ Neden çağrıştı acaba?
******************************
Bence harika bir çağrışım olmuş.
Belki bir gün 4. maddenin gereğini yapan organizasyonlar kurulacaktır ülkemde. O zaman başarının ödülü içsel huzur, cezası da başarısızlığın genel üzerinde paylaşılan yeniden deneme motivasyonu olacaktır sadece.
‘Tüm kalbimle inanıyorum ki zafer, üst komutanlığa hoş görünme, istikbal,makam kaygısı ve kısa vadeli başarılar yerine,
Ülke için belki bir gün evet, görebileceğimiz deneyimleyebileceğimiz bir gün olması dileği ile umut hep var.
barış şartlarındaki başarısızlıkları göğüsleyerek bundan ders çıkarma cesareti gösterebilen
komutanlar sayesinde kazanabilir.’ bunun gibi değil mi? ahhh yine çağrışımlaşmışım
********************************
İyi ki var, çünkü umut nefestir.