
Yeniden çerçeveleme, herhangi bir durum, deneyim veya sorunun algılandığı çerçeveyi değiştirerek, sorunları yeniden yorumlama ve bunlara çözüm bulma konusunda insanlara yardımcı olmayı içerir. Herhangi bir olay veya deneyimi önceden algılandığı halinden daha farklı bir bağlam veya çerçeve içine koyarak anlamını değiştirmek veya deneyimi daha farklı bir şekle sokmaktır.
Muhtelif bir olay veya yaşanan deneyim esnasında ne görüp ne algılayacağımızı belirleyen psikolojik çerçeveler de bu olayın yorumlanma ve aynı zamanda deneyimlenme biçimini önemli ölçüde etkiler. Aşağıdaki resme bakalım ve bir an için düşünelim.
Küçük Çerçeve
Şimdi de çerçeveyi genişlettiğimizde durum hakkındaki deneyim ve algılarımızın nasıl değişip farklılaştığını inceleyelim.
Büyük Çerçeve
İlk resimde tek başına bir balık görüyoruz ve resim çok fazla bir anlam içermiyor.
İkinci resimde çerçeve genişletildiğinde, aniden farklı bir durumla karşılaşıyoruz.
Burada iki ayrı şey duyumlayabiliriz:
1.Küçük balık hakkında endişeye düşüp onu uyarmak.
2.Büyük balığın yaşamını sürdürmek için küçük balığı yemek zorunda olduğunu kabul etmek.
Şimdi perspektifi daha da genişleterek durumu yeniden çerçevelediğimizde ne olacağına bakalım.
En Büyük Çerçeve
Bu durum karşısında ortaya çıkan yeni anlamlarımızda tehlikede olanın sadece küçük balık olmadığını görüyoruz. Yeniden çerçeveleme insanlara daha büyük resmi görme ve uygun seçimler yapma imkanı sağlayan önemli bir metottur. Bu metot ile herhangi bir durum veya deneyimin içeriği hakkında yeni zihinsel çerçeveler oluşturarak algılarımızı genişletip zenginleştirmek ve bu sonuçla sorunlara çok daha zengin kaynaklarla yaklaşıp üstesinden bilgece gelmem mümkün olmaktadır.