
“Hayatta her an delicesine mutlu olmayı bekleyemezsiniz. Fiziksel acıdan büsbütün kurtulmak mümkün değildir. Fakat zihinsel ve duygusal gamdan çok büyük ölçüde kurtulabilirsiniz, bunun mümkün olduğuna inanır ve inandığınız şey için çabalarsınız.”
“İnsan dil üreten bir canlı olması bakımından biriciktir ve çok küçük yaşlarından itibaren düşünce, algı ve duygularını kelime, cümle ve cümle gruplarına dökmeyi öğrenir… eğer bu böyleyse o zaman her türlü pratik amaç için kendimize söyleyip durduğumuz cümle ve ifadeler genellikle duygu ve düşüncelerimizdiler veya o hale gelirler.”
“Belli düşüncelerle, özellikle mantıksız olanlarla negatif duygular yarattığımızı anlayabilirsek bir daha asla çaresizce mutsuz olmamanın sırrına ereriz.”
Albert ELLIS
1913’te Pennsylvania eyaletinin Pittsburg şehrinde doğan Ellis, New York’ta büyüdü. New York City Üniversitesi’nden mezun oldu ve iş hayatına atıldı ancak başarısız oldu. Ayrıca roman yazmayı denedi ve yine başarı kaydedemedi.
İnsan cinselliği hakkında bazı makaleler yazmış olan Ellis 1942’de Columbia Üniversitesi’nde klinik psikoloji programına girdi. 1943’te master derecesini alarak aile ve cinsellik alanında serbest danışmanlık yapmaya başladı ve 1947’de doktorasını kazandı. Rutgers ve New York Üniversitesi’nde ve kıdemli klinik psikolog olarak Kuzey New Jersey Akıl Hijyen Kliniği’nde çalıştı.
Amerikan psikoloji camiasının Ellis’in fikirlerini kabul etmesi biraz zaman almışsa da bugün Ellis, Aaron Beck ile beraber bilişsel davranışçı terapinin babası sayılmaktadır. 1959’da kurulan Rasyonel-Emotif Terapi Enstitüsü onun fikirlerini yaymaya devam etmektedir. Ayrıca Emmet Velten’in yazdığı The Lives of Albert Ellis adlı biyografiyi okumanız tavsiye edilir.
Ellis 600’ü aşkın akademik makalenin yazarıdır ve 50’yi aşkın kitabın arasında How to Live with a Neurotic, The Art and Science of Love, Sex without Guilt, The Art and Science of Rational Eating ile How to Stubbornly Refuse to Make Yourself Be Miserable About Anything- Yes, Anything bulunmaktadır.
Robert A. HARPER
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
* Yaşamımın bir niçini var, nasılına da tahammül gösterecek güce sahibim. * Bir insanın kendine k...
Bilgi toplama kaynakları bir robotunki gibi olan, ihtiyatlı sağ görülü ve analizin hakim olduğu bir ...
“Bilinçaltı düşüncelerimiz bilince çıkmadıkça karşımıza kader olarak çıkar.” demiş Jung. Buzdağının...