At Arabası

Önemli kararlar verirken, başıboş bırakılmış akıl yürütme süreçlerini izlemek çok tehlikelidir. Ne robotlar gibi duygusuz, ne de sadece hırsımızın esiri olarak karar vermeliyiz.

Bu yöndeki tecrübelerin uzun bir geçmişi vardır:

“Eski Yunanlılar, yaşamlarımızı bir at arabası olarak düşünebileceğimizi ileri sürmüşlerdi. Buna göre bizler de, arabayı çeken iki atı; aklı temsil eden beyaz atla tutkuyu temsil eden siyah atı zapt etmeye çalışan arabacılardık. Her iki at da arabayı birbirine zıt yönlerde çekmeye çalışırken bizim görevimiz ikisini de kontrol altında tutarak yolun ortasında ilerlemekti.”

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

3 Cevaplar Kime:“At Arabası”

  1. realist bir arkadaşının şu uyarısıyla başlar bütün hikayeler: bu dünya ahmaklara göre bir yer değil dostum!ve başroldeki ahmak (düşe kalka,bata çıka) bir süre sonra hayatın gizli şifresini çözer…!!!önce kendin(can) !!!sonra canan(aile,eş ,çocuklar,arkadaşlar vbbb)!!!oysa benim gibi bazıları bunun böyle olmadığı yönünde ısrar ederek hep güvenirler,hep boşverirler…karşılarına çıkan ilk dala tutunuverirler,ya kırılırsa diye hiç düşünmezler ne kadar sağlam/çürük olduğunu umursamazlar…ve bütün geleceği onun üstüne kurarlar.yani bütün yumurtalar aynı sepettedir…plan yapmazlar…İlke ve vicdan denilen iki saçmalık nedense hep onları test eder…ilkeleri görmezden geleseler vicdan denilen duvar yine bir yerde yollarını kapatır…bu bir genetik kusur olmalı…neden böyle gelişigüzel yaşadım hiç bilmiyorum…orada bir tanrı var diye mi,yoksa plan yapamayacak kadar zeki ve kültürlü olamadığım için mi!oysa etrafımdaki insanlar hep sürekli girdiği bölgede tek canlı(akrep,çiyan,tırtıl,kuş,örümcek vs) bırakmayan saldırgan karınca kolonileri gibi MAL TOPLUYORDU (Koloninin gücünü asla hafife almak gerek!)..Ben de onlara tiksinerek bakıyordum…Artık şahsıma münhasır İlkelerimin hepsinden feragat ediyorum(eskiden ağız dolusu küfrettiğim davranış kalıplarına artık nötr’üm),bir de şu vicdanımı törpüleyebilirsem daha da iyi olacak!!!!işte o zaman kendimi kötü hissedeceğim ama bir daha hiç kimseye hiçbir şurette yenilmeyeceğim…Bu çağ İnsanoğlunun kendini bulduğunu zannettiği ama daha önce hiç bu kadar kendini kaybetmediği bir çağ…İnsanlığın kendini yeniden tanımlama ve yaratma moduna soktuğu günümüzde , uyanık olanlar çoktan farkına vardı, bazı toplumsal sözleşmelerin,sözde toplumsal ahlaki ve vicdani değerlerin sadece onun öyle olduğuna inanan gerzekleri bağladığını…İlyas Salman filmlerindeki o saftirik tipleme olmaktan kurtulmam gerekiyor..evet bir insanlık/ahlak abidesi değildim ama zararsız yaşayan bir insandım…umarım kötülük yapmaya ve bundan zevk alamaya çabuk alışırım…

    *******************************************************

    Kendimi kaybettiğim yerde buldum kendimi. Ne ilkelerimiz ne vicdan, dünyayı koşulsuz sevgi kurtaracak.

  2. toplumda göze batan tipler (olumlu manada) sevilmez, yadırganır ve ona gardını düşürtmek için çevresindeki herkes elbirliği ile uğraşır.topluluklar o aykırı olarak gördükleri o kişiyi, kendilerine benzetirlerse bundan çok mutlu olurlar, çünkü (güdüsel olarak) şuna inanmışlardır:bu dünyada hiçbirşey karşılıksız değildir.Hiçkimse hem ruhunu satmadan hem de kişiliğinden taviz vermeden yaşayamaz…Mutlaka vardır bir hilesi…mutlaka rol yapıyordur,kekliyordur…işte zerre çıkar ve yapaylık barındırmadan yaşayan bu insanlara, toplumda çıkarlarına çoktan yenilmiş ruhlar dayanamazlar, o kişilerin özgün duruşuna yönelik öfkelenerek, kendilerine üstünlük taslanıyor zannederler.Çünkü kendileri ruhlarını çoktan şeytana satmışlardır ve ruhunu şeytana satmayan bir insan bu dünyada yaşayamaz/barınamaz…Bu imkansızdır,çünkü çıkarlar söz konusu olduğunda duygular komikleşir…her zaman Sokaklar sistemleri belirler.ideologlar ise markasını ve ambalajını oluşturur..ve sokakta kurt kanunu var…hep vardı…Alfa olmak isteyenler hiç bitmeyecektir(her yönetici kendi çöplüğünde bir ALFA’dır)… “koşulsuz sevgiye inanmak” pes etmektir,ve alfaya tabi olunmayı gerektirir.Sizin Görüşlerinize saygı duyuyorum fakat bu işler eğitimle falan da olabilecek gibi görünmüyor.yine de Umarım siz haklı çıkarsınız!

    *******************************************

    Anlatmak istediğim koşulsuz sevgi kavramı sadece bu iki kelimeyle açıklanabilecek türden olmadığı için yorumunuzu anlıyorum. :) Bu arada imkansız vakit alır diyorum.

  3. Bence sürücülük doğuştan gelen bir yetenek. Kimi arabayı kendi vücudunun uzantısı gibi kullanır, kimi kullanamaz. Kiminin aklı ağır basar, kiminin tutkusu güçlüdür.
    Belki de ipler bizim elimizde değildir, seçimlerimiz çoktan belirlenmiştir…

    ************************************

    İnsan beyninin karar mekanizmalarını her inceleyişimde büyüleniyorum. Bazen özgür bir irademiz olduğu konusunda derin şüpheler hissediyorum.
    Nasıl bir zihnimiz olduğunu kavrayamayan bir zihnimiz olması ne garip. :)

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette