
Niceleri kendi zincirlerini çözemezler de dostlarının azatçısıdırlar.
Köleysen dost olamazsın.
Uzaksan dost olamazsın.
Kadın da pek uzun zaman köle olarak saklandı. Onun için kadın, dostluğu bilmez. O, yalnız aşkı bilir. Kadının aşkında sevmediği her şeye karşı haksızlık ve körlük vardır. Kadının bilinçli aşkında bile ışık yanında karanlık, yıldırım ve baskın vardır. Kadın henüz dostluğa elverişli değildir. Kadınlar, henüz kedidirler veya kuşturlar. Olsa olsa inektirler. Kadın henüz dostluğa elverişli değildir; fakat erkekler, söyleyin içinizde kim dostluğa yeteneklidir?
Ah, ey erkekler!.. sizin ruh cimriliğiniz ve yoksulluğunuz. Dostunuza verebildiğiniz kadarını ben düşmanıma verebilirim… ve bununla yoksullaşmam.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Git buradan, kocakarı!” “Yakalayacaklar seni!” “Hiç korktuğu yok!” Jandarmalar yaklaşıyor, ...
Bu kitap üç yüz sayfadan oluşur, sonu gelmez vaka incelemeleri ve dipnotlar içerir ama Duygusal Zeka...
Bu yazım var olmayanlar içindir. Doğmamış ve ölmüşler için. Evet sadece onlar anlayabilir. Sad...
9 Cevaplar Kime:“Böyle Buyurdu Zerdüşt – 7 / Friedrich Nietzsche”
dost olabileyim diye kendimden mi vazgeçmeliyim… ya da içimdeki canavarı eğitmek için etimden et mi koparmalıyım… aşk denen o yıkıcı tutkuyu yaşarken, kendimi bile yakıp yıkarken….
*********************************
Kendinden vazgeçmeden dost olabilirsin. İçindeki çocuğu beslemen yeter. En beklentisiz dostluklar çocuklarındır.
Aşk ise bir hastalık hali. Kurtul ondan…
Kim demiş kadından dost olmaz diye pekala da olur.Kendine bahşedilen yetenekler dışında gayet sıkı bir dost olmayı da bilir.Hem,gerçek dostun sa kadın,erkek ne fark eder?Mesafeler bile etkilemez.Yeter ki sen gerçek olanı bul.
****************************
Valla Nietzsche diyor.
Adamın bir bildiği olsa gerek
Kim bilir belki Nietzsche kadınlarla dost olabilmeyi başaramamıştır.
****************************
Belki de tam tersidir.
Kim bilir?
Yaniii, kadınlar Nietzsche ile dost olmayı başaramamışlardır.Olabilir mümkündür,neden olmasın.
*********************************
http://www.izafet.com/genel-kultur/464496-nietzsche-salome.html
“Nietzsche adının geçtiği çoğu yerde bu ada rastlamak mümkündür ; Lou Salome..
-Peki Nietzsche’yi derinden etkileyen bu kadın kimdir?
-Nietzsche ile aralarında ne yaşanmıştır?
-Nietzsche neden sonradan Salome’a kin ve nefrete varan cinsten duygular beslemiştir?
Nietzsche’nin felsefesinin gelişiminde baş rol oynayan bu gizemli kadın , Yahudi bir aileye mensup olan Lou Salome’dur.Güzelliği , zerafeti , aykırılığı ve ukalalığıyla bir erkeği rahatlıkla baştan çıkarabilen bu kadın , zamanında neredeyse Nietzsche’nin gözünde tanrıçalaştırılmıştır..
Ortak arkadaşları olan Paul Ree vasıtasıyla tanıştırılan Nietzsche ve Salome , kısa süre sonra iyi bir dost olurlar.Sık sık Ree ile birlikte bir araya gelip , felsefe sohbetleri yaparlar.
Lakin Nietzsche , ilk günden beri Salome’a derin duygular beslemekte ve O’nu kendi “düşün eşi” olarak görmektedir.Duyduğu platonik aşk , Nietzsche’nin bir dişiye karşı ilk derin duygudur.
Nietzsche , babasının ölümüyle birlikte hep kadınların himayesinde büyümüştür.Bunun etkiyle olsa gerek ki , hayatında Salome’dan önce hiçbir kadına aşık olmamış , hatta yanaşmamıştır bile..Tersine kadınlar hakkındaki düşünceleri oldukça serttir ve Lou Salome’dan sonra daha da sertleşmiştir..
Nietzsche , bu baştan çıkarıcı ve gizemli kadına yüzyüze duygularını açamamış , bu konuyu ortak dostları Ree vasıtasıyla Salome’a iletmeye kalkmıştır. Salome’un red cevabı ise , Nietzsche’de büyük bir düş kırıklığına sebep olmuştur.
Neredeyse bir yıkım olarak tanımlanabilecek bu duygu kaosu , zamanla yerini hem Ree’ye hem de Salome’a nefrete dönüşecektir.
Nietzsche’ye göre Ree , gizliden gizliye Salome’a ilgi duyuyordu.Bu sebeple bilerek ve isteyerek , Nietzsche ve Salome’un arkadaşlığını zaten bozmak istiyordu..Fakat nedense bu ithamlar , Nietzsche’nin red cevabıyla başlamıştır.Gerçekte böyle bir durum yaşanmışmıdr bilinmez ama , red cevabından sonra Nietzsche’nin kesinkes Ree’nin ihanetine uğradığına inanmıştır.
Kısa bir süreliğine de olsa bu üç arkadaş , güzel şeyler paylaşmış , güzel düşünceler üretmişlerdir.Durum bunu göstermektedir ki , Nietzsche bu kısa zaman zarfında felsefesi adına büyük adımlar atmıştır.
Sonuç olarak bu platonik aşk , Nietzsche’nin büyük acılar çekmesine sebep olmuş ve felsefesinin gelişiminde etki yapmıştır..Her ne kadar Nietzsche’nin Salome’a kin dolu sözlerle bezenmiş mektuplarının varlığından haberdar olsakta , Nietzsche’nin bu kadını hayatının sonuna kadar hep sevdiğini söylemek ne kadar yanlış olur bilmem.”
http://www.tatliaskim.com/paylasmak-istediklerim/65781-nietzschenin-sevgilisi-salomeye-gonderdigi.html
Salome’ye mektup:
Bazilari seyrederken hayati en önden
Kendime bir sahne buldum oynadim.
Öyle bir rol vermisler ki
Okudum okudum anlamadim.
Kendi kendime konustum bazen evimde
Hem kizdim hem güldüm halime
Sonra dedim ki ” söz ver kendine ”
Denizleri seviyorsan dalgalari da seveceksin Sevilmek
istiyorsan önce sevmeyi bileceksin Uçmayi seviyorsan
düsmeyi de bileceksin.
Korkarak yasiyorsan yalnizca hayati seyredersin.
Öyle bir hayat yasadim ki
son yolculuklari erken tanidim
Öyle çok degerliymis ki zaman
Hep acele etmem bundananladim…
Nietzsche’in bu şiirini daha önce bir iki kez okumuştum sanıyorum internette,ama sevdiği kadına yazdığını bilmiyordum.
**************************
Mektupları kitap olur.
fevkalade genellemiş.
Yapar bazen.
sizin ruh cimriliğiniz ve yoksulluğunuz. Dostunuza verebildiğiniz kadarını ben düşmanıma verebilirim… ve bununla yoksullaşmam. bence doğru ve mesafelerden kastı zaman imkan değil bence samimiyet insanlar kendilerini bile kandırıyorlar
Samimiyet en değerlilerdendir.