
“İnsan için kendisi hakkındaki değerlendirmesinden daha önemli bir değer yargısı yoktur. Hiçbir etken onun psikolojik gelişim ve güdülenmesinde bundan daha belirleyici olamaz.”
“Mutluluk veya neşe, insanın kendi değerlerine erişmesinden ileri gelen duygu durumudur. Acı çekmek ise insanın değerlerinin boşa çıkması veya çökmesinden ileri gelen duygu durumudur.”
“Özgüven akla ve kendi ilkelerimize uygun olarak yaşamayı seçtiğimizde kendiliğinden gelişir.”
Nathaniel BRANDEN
Yazar 1930 senesinde Kanada’nın Ontario şehrinde Nathan Blumenthal olarak dünyaya geldi. Los Angeles California Üniversitesi’nde psikoloji öğrenimi gördü ve aynı alandaki doktorasını New York Üniversitesinde tamamladı.
Branden, Ayn Rand ile 1950’de tanıştı ve daha sonra onun çevresindeki kolektif veya iç dairenin önderi oldu. Bu dairede Branden’in karısı Barbara Branden ve ABD Merkez Bankası’nın ilerideki başkanı Alan Greenspan de yer alıyordu. 1950’lerin sonlarında Branden nesnelciliği tanıtmak ve geliştirmek için Nahaniel Branden Enstitüsü’nü kurdu ve hareketin ikinci sesi kabul edildi. Rand’dan yaklaşık 20 yaş küçük olmasına rağmen onunla uzun süreli bir ilişkisi oldu fakat eşlerin onayını aldıktan sonra. İş ve aşk ilişkisi 1968’de Rand, Branden’in aktris Patrecia Scott ile ilişkisini öğrendiğinde sona erdi. Branden’in kitabı My Years with Ayn Rand bu dönemi anlatmaktadır ve Branden o zamandan beri Rand’ın çevresindeki kişilik kültünü eleştirse de fikirlerini eserlerinde yansıtmaya devam etti.
Branden, Rand ile beraber The Virtue of Selfishness (1964) ve Capitalism: Teh Unknown Ideal (1966) gibi bir çok kitap yazdı. Diğer eserleri arasında Aşkın Psikolojisi ( The Psychology of Romantic Love) (1980), Honoring the Self (1983) ve Talking Responssibility (1996) yer almaktadır.
Los Angeles’ta yaşayan Branden psikoterapist olarak çalışıyor ve özgüven seminerleri veriyor.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Milton Modeli Dil Kalıbı: Zihin Okuma
"Cinsel yaşamınızı, aklınızdan cinselliğe dair geçen her şeyi ve fantezilerinizi açık yüreklilikle a...
Bir iş görüşmesine gittiğinizde, şirket hakkında ne bildiğinizi ve neden orada çalışmak istediğinizi...