
Zihin Okuma: konuşan kişi başka birinin ya da birilerinin ne düşündüğünü, hissettiğini ya da neye inandığını bildiği iddia eder ya da sanki biliyormuş gibi davranır.
Örnek:”Kalkıp konuşacak olursam insanlar beni eleştirecektir.”
Soru(lar):”Nereden biliyorsun?”,”Senin söylediklerin üzerine düşünmeyecekleri düşüncesine nereden kapılıyorsun?”
Edimin Olmayışı: Yargıyı kimin yaptığı söylenmeden bir değer yargısına varılır.
Örnek: “Sağ görüşlü kişiler pornografinin kötü bir şey olduğu konusunda fikir birliğindedir.”
Soru(lar): “Kime göre sağ görüşlü?”, “Bu kişilerin sağ görüşlü olduklarını nereden biliyorsun?”, “Onun kötü olduğunu düşündüklerini nereden biliyorsun?”
Neden-Sonuç: Belli bir sonuç ya da yanıt almak için belli bir eylem gerçekleştirilir: Çünkü, eğer, öyleyse, olmak, etmek, yapmak, itmek, neden olmak, zorlamak gibi kelimeler dikkat edin.
Örnek:”Onun bana bakma şekli beni deli ediyor.”
Soru(lar):”Onun sana bakma şekli tam olarak nasıl seni deli ediyor?”, ”Sana baktığında kendini delirmiş hissetmeni sağlayacak tam olarak ne oluyor?”
Karmaşık Denkleştirme: Bu durumda bir eylem, deneyim ya da davranış açıklama ya da kanıt olmaksızın başka bir şey olarak “alınır”. Bunun anlamı, bu yüzden, olmalı, demek gibi kelimelere dikkat edin.
Örnek:”Yazdığı e-posta o kadar kısaydı ki bana kızmış olmalı.”
Soru(lar): “Kısa bir e-postanın onun sana öfkeli olduğu anlamına geldiğini nereden biliyorsun?”, “Belki öfkeli değil meşgul olamaz mı?”, “Sen hiç özellikle kısa bir e-posta yazdın mı? Bu otomatik olarak onu gönderdiğin kişiye öfkeli olduğun anlamına gelir mi?”
Önvarsayımlar: Cümlenin anlaşılması için mevcut ya da doğru sayılan (cümlede ifade edilmeyen) varsayım ya da varsayımlar.
Örnek:”İlgini ne zaman göstermeye başlayacaksın?” Buradaki ön varsayımlar sizin ilginizi göstermiyor olduğunuz, (eğer isterseniz) ilgi gösterebileceğiniz, ilgi göstermenin uygun olduğu bir ilişkinin var olmasıdır. İfadenin hatalı kısmına yanıt verilmesi genellikle iletişim problemlerini daha da kötüleştirir.
Soru(lar): “Benim ilgi göstermediğimi nereden biliyorsun?”, “İlgi gösterdiğimi bilmeni sağlayacak şey nedir?”
Bunları da okumak isteyebilirsiniz:
Meta Model: Genellemeler Evrensel Genelleyici Sözcükler: Evrensel genelleyiciler insanlar bir yerle...
Beyindeki Hayaletler (1936) / Phantoms in the Brain / Vilayanur Ramachandran
İnsanı Tanıma Sanatı (1927) / Alfred ADLER
Tek Cevap Kime:“Meta Model: Çarpıtmalar”
bunları duymak en bi küseli olsa gerek..ehi
*************************
İlgi-bilgi döngüsü harika.