Çayın Tadına Varın

Üniversitede öğretim üyesi olan bir profesör bazı öğrencileriyle evinde sohbet ederken öğrencilerden birisi “Hocam dünyada neden insanlık tarihinden bu yana savaşlar oluyor? Niçin barış içerisinde yaşayamıyoruz?” diye sorar.

Hoca gülümseyerek “Çok zor bir soru sordun, istersen bunun cevabını çay içerken konuşalım.”  diyerek mutfağa gider. Döndüğünde elindeki tepside çay bardakları vardır. Servisi yapar. Ancak öğrenciler biraz şaşırmıştır çünkü tüm bardaklar farklıdır. Kimisi kupa, kimisi ince belli, kimisi düz. Çaylar alınır ve sohbet devam eder. Bu esnada öğrencilerden biri dayanamaz ve sorar,

-“Hocam bana küçük bardak geldi fakat diğer tüm arkadaşlarımın bardağı büyük, neden?”

Hoca o anı bekliyormuşçasına gülümser ve “İşte ilk sorunun cevabı budur evladım.” der. “İnsan egosunu kontrol edemediği sürece, hep başkalarında olan şeylere sahip olmak ister. Bunu yaparken de sahip olduğu hiçbir şeyin önemi kalmaz. Egomuzu kontrol edemediğimiz için geçmişten bu güne savaşlar oldu ve başkalarının sahip olduklarıyla kendimizdekileri kıyasladığımız sürece de barış olmayacaktır.”

İnsan garip bir varlık; içtiği çayın tadını almaktansa bardağa takılı kalıyor.

Bilgi Paylaştıkca Çogalır...

9 Cevaplar Kime:“Çayın Tadına Varın”

  1. Çok çarpıcı ve net açıklama….

    *******************************

    Sanırım doğru da.

  2. İnsanları da içleri değil dışlarına göre değerlendirmiyor muyuz zaten…

    ***********************************

    Sadece insanları mı? Her şeyi öyle değerlendirmeye alışmışız.
    Ancak kusursuz bir akıl dışı ne olursa olsun içi görebilir.

  3. Bence bardak önemli. Prof. uygun bir benzetme yapamamış, ya da plastik bardakda hiç çay içmemiş, plastiğin tadını alırsın. öğ.
    Profesöre plastik bardakda çay ikram ettikten sonra, bunu birdaha yazsın isteyeceğim.

    *********************************

    Profesör bilinçliymiş. Plastik bardak kullanmıyormuş, kanserojenmiş plastik bardak.
    Adamda biraz da manyaklık var sanırım, soru cevaplamak için tuzak kuruyor. Hasta bence. :)
    Fakat çayı güzel yapıyormuş. Öyleymiş.

  4. Savaşların büyük bir kısmı o egodan çıkar ama hepsi öyle değil :) Kolayına kaçmış bizim iyi çay yapan pro:)Allah bilir makaleleri de çalıntıdır :)

    ********************************************

    Zaten esas mesleği çaycılıkmış. (Çaycılık ne ya?) Öyleymiş. Sanırım kesin gibi.

    -Çaycı nerede kaldı çaylar? Heyy!
    -Bi dakika yorum yazıyorum şu an.
    -Bırak yorumu dört çay!
    -Hay Allam ya!

  5. Bu hocalardan neden bizim okulda yok… bizde adam Doc. olmuş ama 5000/5 işleminin 1000 olduğunu anlayamıyor benim kağıda sıfır veriyor. bir tane şöyle akıllı mantıklı birde torpil falan yapmayan bir hoca görebilsem şu okul bitene kadar… Bu arada Prof’un cevabı süpermiş bence :)

    **********************************

    Bu tür hocaları kapalı bir yerde tutuyorlar genelde. Yazık! :(

  6. Ariadne says:

    Hoca gerçekten çay mı ikram etmek istemiş? yoksa sırf bunu açıklamak için çay ikram etmiş ve de birinin bu soruyu sorması üzerine mi öğretisini kurmuş acaba? pratik olarak mümkün görünmese de teorikte kimse soru sormasaydı olayı nasıl toparlamayı düşünüyordu?

    ironi şudur ki acaba hoca kendi egosunu kontrol edebiliyor mu?

    not: böyle gelişigüzel davranışları anlamlandırmakta sınır tanımayan ayrıyeten bunu bir adım öteye taşıyan bu tarzda insanlara neden bilmem ama uyuz oluyorum :)

    ************************************************

    Görünüyor ki; hoca sırf bu olayı anlatmak için çay getirmiş. Bir nevi öğrencilerine tuzak kurmuş. Misafirlerini maniple etmiş, istediği soru sorulunca o an gözleri parlamış ve “İşte arzu ettiğim durum oluştu, artık mesajı verebilirim” diyerek konuşmasını sürdürmüş. Bence adam ruh hastası. Belki de egolarının esiridir. Orasını tam kestiremiyorum fakat çok kıl bir tip olduğu konusunda senle hem fikirim. Kendini bilge bir varlık sanması ise onu daha da itici bir hale sokuyor.
    Her şeye rağmen vermiş olduğu mesaja odaklanmanın yazının daha faydalı olmasını sağlayacağını değerlendiriyorum.
    Boş bir zamanda hocaya ağza alınmayacak küfürler etmek istediğimi de itiraf ediyorum. Bence hak ediyor. ehi.

  7. Bir de büyük kupaları kapma yarışı var tabii.

    ************************************

    Sanırım bu yarış yüzünden oluyor tüm savaşlar.

  8. çok didaktik yahu.

  9. Aynı zamanda lirik bir şey. :)

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[+] kaskus emoticons nartzco

İfade eklemek için tıklayınız.

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette